Höstens stjärnfall
Hösten är en idealisk tid att studera natthimlen: himlen mörknar tidigt och temperaturen är behaglig.
Drakonidernas meteoritsvärm kan ses mellan Vega och Altair på himlen från 7 oktober, bäst innan månen gått upp, och fram till 7 november. Leoniderna kommer på sitt årliga besök 16-17 november, då inget månljus skall störa. En annan meteoritsvärm med ”stjärnfall” är orioniderna, vilkas meteoritsvärm kommer från Halley-kometen. Dess maximum inträffar 21-22 november, och ses bäst innan månen gått ner. Månljuset är ofta en svår konkurrent för att kunna se stjärnfall.
De s.k. stjärnfallen ser ut som en kort blixt med ett ljusspår på himlen i vilken riktning som helst och visar alltså på att stoft från en komet förbränns vid inträdet i jordatmosfären.
oktober 2020
Månens internationella dag 5 oktober
har ursprungligen initierats av NASA men Proyecto Mastral och astronomiföreningen Astroingeo och Torreviejas ayuntamiento har hängt på med två observationskvällar lördagarna 5 och 12 oktober.

Den första astronomiska lördagen sker vid Hombre del Mar vid piren från kl.20, den andra på torget i La Mata. Där kommer teleskop ställas upp så att allmänheten kan få studera kratrar och ”hav” på månens yta.
Samtidigt sker en solidaritetsaktion med de drabbade av den värsta gota fría i mannaminne i Vega Baja. Bidrag är frivilliga och mottas av Röda Korset, Cruz Roja.
oktober 2019
Årets Perseider 2017
kommer punktligt som alltid med maximum lördag 12 augusti. Vår vädertjänst Proyecto Mastral tillsammans med amatörastronomernas förening Astroingeo ställer upp sina instrument i Naturparken i La Mata liksom förra året.
Antalet deltagare i en visning av himlafenomenet - om detta se vidstående notis för förklaring - är begränsat och plats kan bokas per telefon 965 721 650. Samling kl.20 vid Naturens hus i La Mata-parken.

Nytt för i år är att man samlar in icke utgångna matvaror till förmån för Alimentos Solidarios, gärna muffins och juice. I övrigt är det gratis.
augusti 2017
Partiell månförmörkelse fredag 16 september
Jordens halvskugga sveper över en ytterkant på fredagens fullmåne, synligt strax efter kl.20, då månen stiger över horisonten. Maximum sker kl.20.55 för att klinga av ca 21.30.


Skissen ovan visar Jordens kärnskugga som den fyllda cirkeln och halvskuggan den omgivande grå, som på bilden överst fördunklar fullmånen i kanten.
Proyecto Mastral, Torreviejas egen vädertjänst med starkt intresse för astronomi, ställer upp med månkikare från kl.20 till 21.15 vid Cala Higuera, så att vem som vill kan följa förmörkelsen i teleskopen.
Cala Higuera ligger utefter Avenida Alfred Nobel ungefär där tvärgatan Severo Ochoa mynnar.
Detta är den sista månförmörkelsen under 2016.
sept 2016
Månens internationella dag lördag 19 september 2015
I Torrevieja ställer Proyecto Mastral och föreningen Astroingeo de Alicante upp teleskop för den intresserade allmänheten att titta på månen i. Det blir på strandpromenaden i höjd med restaurangen, som sticker ut i vattnet, El Tintero. Man börjar kl.20.30 och håller på till 23.30, då månen börjar gå ned.

Solförmörkelsen fredag 20 mars kl.9.04 – kl.11.17
visades med teleskop på strandpromenaden för envar som var intresserad.

Förmörkelsen är partiell här i våra trakter – ca 67% av solen kommer att täckas av nymånens kärnskugga. Maximum kommer kl.10.07.50. Hela förmörkelsen från begynnelsen tills den är över varar bara 2 timmar och 13 minuter, något som visar med vilken rasande hastighet månens skugga rör sig, ca 3 gånger ljudets hastighet.
I Norden däremot mellan Nordpolen och Island blir solförmörkelsen total för att sedan minska alltmer ju längre söderut man kommer.
Just 2015 råkar solförmörkelsen inträffa på vårdagjämningsdagen!
Tyvärr var det molnigt just på förmiddagen och de som hemifrån spanade mot himlen såg inget men Torreviejas Proyecto Mastral och Astroingeo från Alicante satte upp teleskopen på Paseo Juan Aparicio och lyckades med sin utrustning som en av de få i hela mulna Spanien fånga flera bilder.
Gå in på http://www.eltiempoentorrevieja.es/ och scrolla ned till ett solförmörkelsefoto, därunder finns sedan ett helt album med foton från Torreviejas stranpromenad.
Nästa partiella solförmörkelse, som kan ses från Torrevieja, inträffar år 2021, då med endast 1% täckning. För att få se en motsvarande den nyss inträffade, får vi vänta till 2026..
Lördag 14 mars kl.11
kommer ett litet föredrag med bilder och förklaringar att hållas i CIAJs lokaler på strandpromenaden Paseo Marítimo Juan Aparicio nr 5. (CIAJ = Centro de Información y Animación Juvenil de Torrevieja). Inträdet är fritt så långt platserna räcker.
Skydda synen!
Proyecto Mastrals ledare Rubén Torregrosa visar och berättar, med särskild tyngdpunkt på hur man kan se solförmörkelsen på ett säkert sätt utan att skada sin syn. Det finns särskilda glasögon av papp, infattade med en specialfolie, som är säkra.
Det finns också indirekta metoder där man ser förmörkelsen fortgå på en pappskiva istället för med direkt blick mot solen.
Sotat glas, aluminiumfolie eller dubbla solglasögon duger inte alls! Näthinnan känner ingen smärta och brännsåren och deras ärr märks inte förrän det är försent.
mars 2015
Vega Baja Astronomy Group är en grupp amatörastronomer, förenade i sitt intresse för rymden och stjärnornas värld. De träffas den andra onsdagen i varje månad, vanligen kl.14-16, på restaurangen Los Carteros i urbanisationen Ciudad de las Comunicaciones mellan San Miguel och Campoamor – för vägbeskrivning och karta se http://sites.google.com/site/vegabajaastronomy/notices-1
Kontaktpersoner: Derrick 965 720 967 eller Pat 966 716 211 eller per e-post deryjo@gmail.com resp. patphillipsuk@yahoo.com
På deras webbsida http://sites.google.com/site/vegabajaastronomy/ kan man läsa att de hälsar nya medlemmar välkomna, ja, alla astronomiintresserade besökare är välkomna, om de så gästar Torrevieja bara helt tillfälligt. Det finns inga medlemsavgifter, styrelser etc utan det är en helt ideell grupp, som vill dela med sig - precis som denna webbsidas Aktiv i Torrevieja och klubb Torrevieja.
|
Unik chans att se "julens stjärna" måndag 21 december - samma dag vi har vintersolståndet kl.11.02.

Då lågt på himlen i sydväst strax efter solnedgången kan ses en starkt lysande ”stjärna”, vars ljus i själva verket kommer från våra två jätteplaneter, Jupiter och Saturnus. De står så i siktlinjen från Jorden att ljuset från dem nästan sammanfaller. Detta kallas konjunktion av astronomerna.
Här i Torrevieja har vi tur att kunna få se fenomenet med förmodligen molnfri natthimmel, och en behaglig temperatur på ca 14 grader.
Maximum inträffar kl.19.20, strax innan planeterna går ned under horisonten men konjunktionen kan sedan ses julveckan ut.
Förra gången planeterna stod på samma synliga vis (utan att störas ut
av solens ljus som år 1623) var den 4 mars år 1226, nästa gång blir 2080. Därefter får man vänta till 2417 …
Det har spekulerats om det var en sådan konjunktion av planeterna,
som ledde de tre vise männen vägen till Jesusbarnet,
men det har visat sig svårt att riktigt få till det tidsmässigt för astronomerna. Men visst är det en god historia?
december 2020
Dags för årets stjärnregn från Perseiderna
Kometen Swift-Tuttles meteorregn passerar Jorden varje år i mitten av augusti – i år blir det 11-12 augusti, som det är som närmast. Den är en troget återkommande meteorsvärm och har observerats sedan år 69 f.Kr.

Normalt brukar man se ca 150 stjärnfall i timmen men i år hoppas man på så mycket som 500 per timme. Man brukar kalla dem Perseiderna för att de syns bäst mot Perseus stjärnbild. På spanska kallas de Lágrimas de San Lorenzo - San Lorenzos tårar.
Som tidigare år ställer astronomiföreningen Astroingeo från Alicante och vår egen Proyecto Mastral upp med stjärnkikare alldeles gratis för allmänheten. Dock krävs att man anmäler sig per e-post till parque_lamata@gva.es eller till Proyecto Mastral på http://www.eltiempoentorrevieja.es
I år träffas man i La Matas naturpark för att komma undan en smula från stadens alla ljus, vilka försvårar att se de små och snabba ljusspåren av meteoriterna, när de förbränns vid mötet med jordatmosfären.
Man samlas kl.21 vid Naturens hus (Centro de Interpretación del Parque Natural) och går en liten promenad in i parken. Där är det tänkt att man skall ha ett litet knytkalas i väntan på att stjärnfallen skall tillta. Detta sker ca kl.23. Under tiden kan man beskåda månen och de för ögonblicket synliga planeterna med hjälp av de uppställda stjärnkikarna.
Det kan bli svalt nattetid när man är stilla, så ta med en jacka utöver den lilla måltiden och gärna en strandliggstol, som gör det bekvämt att observera himlavalvet.
augusti 2016
Unik total månförmörkelse 28 september
Månförmörkelser, helt eller delvis, är inte ovanliga men denna den 28 september är unik: den inträffar då månen i sin elliptiska bana står som närmast Jorden. Nästa gång detta händer är den 2 september år 2574!
Det är stor skillnad mellan månens längsta och kortaste avstånd från Jorden: 40 600 mil mot 35 700 mil. Den vanliga uppgiften i uppslagsböcker etc på 38 400 mil är alltså ett genomsnittsmått.
Närheten under den totala månförmörkelsen gör att månen förefaller ”jättestor”, 14% större, dessutom syns den rödskimrande på grund av ströljus från Jorden. En fantastisk "augustimåne"!

Lägligt också att förmörkelsen sker i september, då det är mörkt nattetid ända fram till gryningen. Tyvärr sker den på en obekväm tid under småtimmarna: den börjar kl.3.07, den totala förmörkelsen inträder kl.4.11 och maximum sker kl.4.47. Vid kl.5.24 är skådespelet över för den här gången.
Nästa tillfälle under samma förutsättningar kommer som sagt år 2574 …
Nästa "ordinära" totala månförmörkelse kan vi däremot se 2018, och en partiell, då månen går in i halvskugga, under 2017.
september 2015
Meteorsvärmen Perseidernas
årliga visit syns allra bäst denna vecka med maximum den 12 augusti. Särskilt tursamt är det att se dem i år eftersom månskenet stör som minst denna vecka.
augusti 2015
Torrevieja från rymden
Spanien från ovan i ett foto taget från den europeiska rymdstationen ESA - Torrevieja går faktiskt att urskilja!
Venus
har så här års övergått från aftonstjärna till morgonstjärna. Ännu har den om morgonen sällskap av Jupiter och Mars, som kan ses nära horisonten i öster medan Saturnus nu har lämnat natthimlen.
Planeten Venus ligger i sin bana runt solen mellan Jorden och Merkurius men har trots sin relativa närhet varit svårstuderad till skillnad från exempelvis Mars. Det beror på det massiva molntäcke som Venus är inhöljt i. Tack vare molntäcket reflekteras solljuset så mycket bättre och ger ”aftonstjärnan” dess starka glans.
Först när ryska och amerikanska rymdsonder för 50 år sedan kunde sända radarsignaler från Venus fick man klart för sig att planetens yta är en glödande, 460 grader het skorpa. Vid den temperaturen smälter bly! Man fick veta att atmosfären består till 96% av koldioxid, 90 gånger tyngre än vår och med ett tryck motsvarande det på 900 meters djup i havet.
På Venus finns inga årstider men solen går upp i väster, ned i öster! Man gissar att detta beror på en tidigare kollision med en jätteasteroid. Även Uranus roterar ”baklänges” på samma vis till skillnad från de övriga planeterna.
Översatt från Friedrichs Kassebeers artikel i Costa Blanca Nachrichten.
Rymdadresser
För er som vill tränga längre in i stjärnornas värld rekommenderas www.rymdportalen.com med många fakta och som absolut en krona på verket finns ett program att ladda ner gratis från www.stellarium.org, där man kan ställa in sin ort och få se dess stjärnhimmel i realtid på skärmen!
|