|
Bodegor och spanska viner Visst är vi rätt många som ”senterar” (gammalt ord för: sätta värde på, uppskatta, gilla) spanska viner. Butikshyllorna dignar av bestånden. Utbudet är enormt. Visst hittar man goda viner i supermercados som Carrefour, Aldi och Lidl, men det sortimentet känner de flesta av oss redan till. Däremot skulle det säkert vara på sin plats att botanisera en smula bland traktens bodegor och deras erbjudanden. En sortering vi inte heller ska räkna bort är de s.k ”bulkvinerna” som tappas från tank eller tunna direkt på medhavda dunkar.
Man har provat 145 viner och genomsnittskvaliteten överträffar många andra regioners resultat. Tre viner sticker ut som exceptionella enligt vinguiden. Dessa kommer från en bodega med liten produktion men som toppar med historiska 97 poäng: Gutiérrez de la Vega med vinet Reserva Real 2002. Deras Fondillón Recóndita Armonía 1987 får 96 poäng och 95 får deras Casta Diva Esencial 2012. De flesta poängen får rödviner från en rad bodegor som Bernabé Navarro, Mendoza, El Sequé, Sierra Salinas, Volver, Vinessens, Primitivo Quiles, Sierra de Cabreras, Murviedro, Alejandro Pérez, Bruno Prats, Xaló, Vins del Comtat eller Bocopa. Från dessa får
13 rödviner 90 poäng, 11 uppnår 93 poäng och ytterligare 3 får 94 poäng. Att märka är att mängden ”excelente” i förhållande till pris är ovanligt hög ifråga om alicantevinerna. Guiden understryker att druvsorten monastrell är den som ger den främsta karaktären åt regionens viner och som inhöstar de högsta poängen. Dock hävdar sig moscatel från Marina Alta också mycket väl och fortsätter att vara bäst i världen tack vare den hantverksmässiga framställningen. ”La Guia Peñín“ är den mest fullständiga vinguiden i hela Spanien med mer än 10.200 referenser och är den som har bäst renommé internationellt. Guiden breddar sig i Sydamerika och införlivar vinproducerande länder som Mexico, Chile och Argentina i sina tester.
|
|