CSS Dropdown Menu

Felix Ostfondue
En schweiziskt rätt som är mer än 300 år gammal.


4 pers.

1   vitlöksklyfta
4 dl torrt vitt vin
600 g blandad ost,
expl. Emmenthaler, Gruyère, Appenzeller
1 msk potatismjöl eller maizena upplöst i lite vin
4 cl  kirschwasser (körsbärsnaps, obs ej likör)
Vitt lantbröd
Peppar, riven muskot, evtl några stänk citron

 

fonduebild

Tillagning

  1. Gnid fonduegrytan (caquelons = keramikgryta) med en skalad vitlöksklyfta, eller pressa in en vitlöksklyfta
  2. Häll i vinet och låt det koka upp.
  3. Tillsätt osten, rör om och koka upp igen. Rör fonduen med en träslev till en slät massa.
  4. Lös upp potatismjölet i lite vin och rör ner det i ostmassan.
  5. Skär lantbrödet i lämpliga tärningar.
  6. Fonduegrytan ställs mitt på bordet på en brännare på svag värme.
  7. Sätt en brödbit på gaffeln och doppa i ostmassan
  8. Dryck till: Vitt vin, evtl Te

Den som tappar en brödbit får bjuda på en flaska vin.


Utskriftsvänligt format.