4 pers.
1 vitlöksklyfta
4 dl torrt vitt vin
600 g blandad ost,
expl. Emmenthaler, Gruyère, Appenzeller
1 msk potatismjöl eller maizena upplöst i lite vin
4 cl kirschwasser (körsbärsnaps, obs ej likör)
Vitt lantbröd
Peppar, riven muskot, evtl några stänk citron
|
Tillagning
- Gnid fonduegrytan (caquelons = keramikgryta) med en skalad vitlöksklyfta, eller pressa in en vitlöksklyfta
- Häll i vinet och låt det koka upp.
- Tillsätt osten, rör om och koka upp igen. Rör fonduen med en träslev till en slät massa.
- Lös upp potatismjölet i lite vin och rör ner det i ostmassan.
- Skär lantbrödet i lämpliga tärningar.
- Fonduegrytan ställs mitt på bordet på en brännare på svag värme.
- Sätt en brödbit på gaffeln och doppa i ostmassan
- Dryck till: Vitt vin, evtl Te
Den som tappar en brödbit får bjuda på en flaska vin.
Utskriftsvänligt format.
|