Arkeologi under ytan vid Torreviejas kust Torreviejas förhistoria har lämnat få spår efter sig. Företagna utgrävningar har gett magert resultat till skillnad från i exempelvis Guardamar eller Orihuela. Men det beror också på var man letar.
MARQ, det fina arkeologiska museet i Alicante, har ett projekt på gång 2017-2022, där man söker under vattenytan utefter Orihuelas, Guardamars, Torreviejas och Pilar de la Horadadas kuster.
Faktum är att det visst finns fornfynd från Torrevieja: man har hittat amforor, som sedan 1932 finns hos MARQ, men också spår av bryggor, kajer och sjunkna farkoster. Fiskare har gjort fynd av amforor, som de skänkt till det lilla saltmuseet, Museo del Mar y de la Sal, samt till Real Club Náutico, båda i Torrevieja.
Man ska leta mellan La Mata och Punta Prima på punkter som den "romanska" kajen i La Mata, kajen vid Torre La Mata, Playa de La Mata, Cabo Cervera, Playa de los Locos, Punta del Salaret, Ensenada de Torrevieja, Cala Ferrís och Punta Prima.
Hittills har man funnit tre ankare av betydande dimensioner vid La Matas playa, vilka borde vara från
1600- 1800-talen. Fynd av keramik och blytackor återstår att tidsbestämma.
Vid La Veleta har hittats vrakrester av ett skeppsbrutet fartyg av trä, kanske en pailebot, med last av takpannor av en typ som tillverkades i Alicante mellan 1917 och 1921. Segelskeppet kan ha byggts på Torreviejas varv i slutet av 1800-talet. Staden hade vid den tiden en betydande flotta av denna typ för den omfattande salthandeln.
Museibåten Pascual Flores i Torreviejas flytande museum i hamnen är en sådan pailebot, ett flermastat snabbgående segelskepp.
Att Torreviejas kust är utsatt för kraftiga vindar och är besvärlig för sjöfarten, utan hamnar, finns dokumenterat i källor ända från 1400-talet. Detta gör både att skeppsbrott inte är ovanliga men också att vrakrester spolas bort eller begravs djupt. Fyndet vid La Veleta ligger dock på bara 4 m djup och är känt sedan länge av sportdykare.
Från MARQ uppmanar man allmänheten att ge till känna ev. fynd för katalogisering och att om man gör nya anmäla dem till MARQ.
Tidigare arkeologiska rester från Torrevieja finns spridda hos museerna i Guardamar, Rojales och Callosa de Segura.
juni 2017
Vrakfynd vid La Manga
Gömt och bevarat under 2600 år har fyndet hållits hemligt tills nu efter upptäckten för tre år sedan. Skatten visade sig bestå av elfenben, bärnsten och stora mängder keramik. Arkeologer från elva länder har kommit fram till att det rör sig om ett handelsskepp, ca 15 m långt, som förlist mot klippor en och en halv meter under vattenytan i trakten av Isla Grosa och El Farallon.
Ett dykarteam under spansk-amerikansk ledning har funnit bortåt 1400 föremål, bland dem elefantbetar, 70 till 150 cm långa med fenicisk inskrift, som anses komma från en nu utdöd elefantras. Därtill fanns bronsnålar, knivhandtag av elfenben, kammar, skålar och fat, keramiska kärl för fisk och olja, koppartackor och mineralstenar innehållande silver och bly. Även ett stycke av bottenträet har räddats. Det hela finansieras av National Geografic.
Man gissar att båten var på väg från Cádiz till Guardamar. Fynden som dateras till år 620 f.Kr. är ovärderliga för arkeologerna. (Från The Leader)
2010
|
Pailebot
|