Vildsvin som trafikfara
Två unga vildsvin påträffades ihjälkörda på CV-905 nära rondellen mot Montesinos på nyårsafton. De var förmodligen
på väg mot naturparken.
Vildsvinen rör sig i skymning och gryning, de är mörka och snabba och dyker upp utan förvarning.
Tidigare har man sett liknande i området kring La Marquesa i Los Montesinos, i Torremendo och vägarna runt La Pedrera-sjön, där inte mindre än sju vildsvin trafikdödats, vid Sierra Escalona, trakterna nära Mar Menor m.fl.
Ökningen av vildsvin nära bebyggelse ses som en följd av det minskade trycket mot dem från människornas sida under pandemin.
Trafikfara
Torreviejas kommunbiolog varnar för att en påkörning av ett vuxet vildsvin kan bli en allvarlig trafikolycka.
I Skåne har man samma problem med en ökande vildsvinsstam och förare har vittnat om att köra på ett vildsvin är som att köra på ett stenblock. Skånepolisen varnar också för att kliva ur bilen intill händelsen, då förmodligen resten av flocken är nära. Det har hänt att ett skadat vildsvin har gått till anfall och med sina betar slitit av
pulsådern i förarens lår och då är minuterna räknade för dennes liv. Polisen råder att man skall köra vidare några hundra meter innan man stannar för att ringa polisen.
december 2020
Fågelboutställning i Naturparken hela oktober
Fåglarna som arkitekter och då särskilt naturparkens fåglar visas i
Naturens hus i La Mata alla dagar kl.9 - 13. Vi får se modeller,
skickligt utförda av en skogvaktare.
oktober 2020
Månskensturer i Naturparken
Naturparken anordnar en serie kvällsturer undan dagens hetta, som man kallar A la luz de la luna, I månens sken. Då får man möta andra varelser, uppleva andra ljud än dagens i Naturparken.
Turerna går varje måndag och fredag under juli och augusti med början fredag 3 juli kl.20.30. Platserna är begränsade, så det är nödvändigt att anmäla sig i förväg hos turistbyrån. Lämplig utrustning är sportskor, mössa, ficklampa, fika och vatten. Turen varar 3,5 à 4 timmar.
juni 2020
Se upp för maneter!
Vid playorna Los Náufragos och Acequión har man sett manetsvärmar av Rhizostoma pulmo, vilka kan ge hudirritationer av typ brännmaneter.
juni 2020
Naturparkens program våren 2020
Vår naturpark vid La Mata är en av de största våtmarkerna i Valencia-regionen och har stora värden både miljömässigt och kulturellt.
Parkens vägar och stigar är alltid öppna för allmänheten, men därutöver finns fyra guidade program, som man måste anmäla deltagande till från en månad i förväg på http://www.turismodetorrevieja.com/ecorutas. Antalet deltagare är begränsat till 50 för varje tur och normalt delas man upp i två grupper med varsin guide.
Lagunens stora hemlighet
En familjevänlig tur med lekar och uppgifter för att avslöja hemligheten.
Datum: lördag 7 mars, söndag 12 april, söndag 10 maj och söndag 7 juni.
Turen startar kl.10 från Naturens Hus och varar ca 3,5-4 timmar.
Naturparkens fågelliv
En fågelskådartur, där man kan få se flamingor, skarvar, skärfläckor, gravänder, styltlöpare m.fl. i lagunen och lära sig hur en del småfåglar i dungarna låter.
Datum: lördag 15 februari, lördag 25 april. Lördag 20 juni.
Turen startar kl.10 från Naturens Hus och varar ca 3,5-4 timmar.
La Matas vinodlingar
En tur om vinböndernas historia genom La Matas mycket speciella vinodlingar, som klarat såväl vinlusens härjningar som att växa i salthaltig jord med sparsamt med vatten. Den avslutas med avsmakning av La Mata-viner.
Datum: söndag 22 mars, lördag 23 maj
Turen startar kl.10 från Naturens Hus och varar ca 3,5-4 timmar.
I lagunens ljus
En kvällstur i solnedgången, som skärper sinnena för att upptäcka nattens djurliv.
Lämplig utrustning är sportskor, mössa, ficklampa, kikare, kamera och lätt matsäck för fikastund.
Datum: turen går alla måndagar och fredagar under juli och augusti. Anmälan är öppen från två veckor innan en tur.
Turen startar kl.20.30 från Naturens Hus och varar ca 3,5-4 timmar.
februari 2020
Vilseflugen gåsgam
En gåsgam upptäcktes i Los Balcones och kunde infångas I Punta Prima den 11 november. Kommunbiologen var tillstädes och den skickades till en fågelräddningsstation, Centro de Recuperación de Fauna Salvaje de Santa Faz de la Generalitat.
Det visade sig vara ett ungt exemplar som kommit vilse i de hårda vindarna. Gåsgamen lever i flock och lägger bara ett enda ägg. Läs mer om denna bamsefågel på https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A5sgam
november 2019
Ringmärkning av långnäbbad mås i Naturparken
Gaviota picofina (Chroicocephalus genei) är en i våra trakter och i övriga världen sällsynt mindre mås, som tack vare årets högre vattenstånd och småöarna i La Mata-lagunen har lyckats få fram fler ungar.
Första gången man lyckats ringmärka fågeln i Valencia-regionen var 2006 i Torrevieja och ännu en gång år 2010.
Nu var det möjligt igen och ett uppbåd av naturparkspersonal, ornitologer, veterinärer samt biologer från universiteten i Alicante, Elche och Murcia lyckades fånga in samtliga 130 ungar och ringmärka dem. Se album och videon om uppdraget nedan!
VÍDEO: Anillamiento (J. Carrión)
juni 2017
Tre sillvalar, världens största däggdjur
näst efter blåvalen, observerades passera Torrevieja-kusten på torsdagsmorgonen 18 maj. De var på väg söderut från Liguriska havet mot Gibraltar.
En 45 sekunders video finns här
För fler detaljer om detta fantastiska men hotade djur, som normalt finns i de största haven, är 20-25 m långa, kan dyka
till 200m djup och simma 50 km/h, läs på https://sv.wikipedia.org/wiki/Sillval.
maj 2017
Utrotningshotad art planteras i Molino del Agua-parken
Etthundrafemtio exemplar av Helianthemum caput-felis, på spanska jarilla cabeza de gato, en släkting till solvända, ska få en fristad i Molino del Agua-parken i La Mata. Detta har tidigare skett också i Reina de la Sal-parken i Los Balcones och Parque Aromatico i La Mata med totalt 300 plantor.
Arten är hotad och finns naturligt bara mellan Cabo Cervera och Cala Higuera, varför detta område skall få bli ett mikroreservat för floran.
Några exemplar finns längs strandpromenaden mellan Náufragos och Mar Azul, där växten tidigare bildat mattor ända till Punta Prima. Några större bestånd finns i Benissa och Moraria, dessutom i liten omfattning på Mallorca och Ibiza.
Utanför Spanien finns denna art i Algeriet, Libyen och Grekland.
Den blommar februari-april och växer på grusig, gärna kalkrik mark. Bladverket är grågrönt av hår.
februari 2016
Ny stor fågelatlas
Fredag 5 juni firas Världsdagen för miljön.
Samma dag kl.19.30 presenteras i bokhandeln Santos Ochoa på calle Azorín nr 5 i Torrevieja en ny bok om Alicante-provinsens fåglar: Atlas de las aves nidificantes en la provincia de Alicante. Den är på hela 600 sidor och har tagit 15 år att framställa.
Över 50 fågelkännare står bakom fältstudierna av vilka fåglar
som finns var i vår provins genom en serie detaljerade kartor.
Ett trettiotal fotografer har illustrerat verket tillsammans med den utomordentlige fågeltecknaren Lluís Sogorb.
Slutligen har redaktionen av texterna gjorts av ett antal experter och det hela ges ut av Universidad de Alicante i samarbete med Sociedad Española de Ornitología, de spanska ornitologernas riksorganisation.
maj 2015
De farliga processionslarvernas tid är nu!
Många förundras över bomullsbollar i pinjerna och vill undersöka dem närmare - gör inte det! Bollarna är larvbon och larverna avger en sky av hår, som ger upphov till svår klåda m.m.
Hundar, som nosar på ett larvtåg på marken, kan angripas så illa att de t.o.m. kan dö av följderna.
I Sverige har larven påträffats på Gotland i stort antal. Efter förpuppning kommer det fram en luden gråbrun spinnarfjäril, stor som en riktigt stor fluga.
Se följande video om bon i pinjer och larvtåg på marken:
http://youtu.be/r-84nWjGO9g
mars 2015
Starar i tusental övernattar i Doña Sinforosaparken
Det är en mäktig syn att se och höra många tusen starar dra fram i flockar, som rör sig samfällt som bisvärmar eller fiskstim i solnedgången över parken. Flockarna böljar fram och åter tills de slutligen slår sig ned på nattkvisten.
Företeelsen är årligen återkommande precis som vi i Norden ser vårfåglarnas ankomst, men här anmäler de istället den gröna årstidens återkomst.
dec. 2014
La Matas og Torreviejas naturpark
Med begrepet naturpark menes at den på grunn av sin verdi
som landskap og sin flora og fauna står under beskyttelse av sentrale myndigheter. Status som naturpark ble gitt av Generalitat Valenciana i 1994. Men allerede i 1989 ble den erklært som spesiell sone for beskyttelse av fugler, Z.E.P.A (zona de especial protecciόn de aves).
Les mer . . .
Naturparken skyddas mot anlagda bränder
Anlagda bränder är ett stort problem i hela medelhavsregionen och på grund av hetta och torka blir dessa mer omfattande och svårbekämpade än annorstädes.
När de sedan drabbar torreviejabornas ömt vårdade naturpark i La Mata med mer än 40 bränder och totalt 80 hektar ödelagda, ja då måste något till för att sätta stopp för en eller flera pyromaners framfart.
En specialkommission har bildats med rad institutioner och myndigheter, som lagt upp en plan för att komma tillrätta med pyromanin.
Så här ser det glädjande bokslutet ut:
Efter fyra år av ideliga bränder skedde
år 2011 12 bränder,
år 2012 3 bränder,
år 2013 2 bränder.
Skogsbränderna har således i det närmaste upphört tack vare samarbete och insatser från
Guardia Civil, lokalpolisen i Torrevieja och Guardamar, skogstjänsten från Generalitat Valenciana, rikspolisen, Naturparkens ledning och borgmästarna i Torrevieja, Guardamar och Rojales. Man har bildat en ring av övervakning, som visat sig så effektiv.
december 2013
Naturskydd i Torrevieja
För den som är djur- och naturvän finns aktiviteter att delta i – det finns exempelvis en grupp frivilliga som hjälper till i La Matas naturpark. Gruppen har funnits i flera år och fick till en början vara ”naturparksvärdar”, som kunde tipsa besökare om stigar, flora och fauna och hur man får röra sig i parken.
Under det senaste året har deras uppgifter vidgats och vuxit i betydelse. Biologer har upptäckt att floran och faunan måste skyddas från främmande arter, vilka i brist på fiender hotar att slå ut den inhemska.
Läs mer
Nybildad spansk djurskyddsförening i Torrevieja
En djurskyddsförening har bildats i januari 2011 i Torrevieja på spanskt initiativ av Silvia Ruiz Fernández. Den kallar sig Nuhun, vilket betyder Noaks ark på azerbadjanska. Dess första mål är att skapa ett härbärge för övergivna djur, där de kan leva värdigt och inte blir avlivade inom tio dagar. Föreningen vill också samla olika djurvänner till gemensamma aktiviteter för att skydda djuren.
Vill du bli medlem kan du höra av dig antingen per telefon 671 074 698 eller per e-post till nuhun@hotmail.es, därtill finns en sida på Facebook, Nuhun de Torrevieja, samt så småningom webbsidan www.protectoradetorreviejanuhun.blogspt.es
Djurskydd
i Torrevieja
Attityden till djuren i södra Spanien, även husdjuren, kan skilja sig betydligt från vad vi från Norden är vana vid. Det sköna klimatet gör att det fördenskull inte finns behov av att ha dem inomhus i samma utsträckning som i Norden, vilket gör att de inte lever lika nära sitt husfolk som hos oss. Därtill kommer att många hundar tjänar som vakthundar och kan få leva sitt liv skällande bakom höga murar utomhus året om. De kan lämnas ensamma på ett sätt som ingen nordisk hundägare normalt gör. Många får aldrig gå på promenad.
Mycket har förbättrats under senare år. Nu ser man inga flockar av vildhundar längre. Övergivna hundar tas ofta om hand av djurskyddsorganisationer eller polisen, många finner ett nytt hem tack vare framför allt de engelska och tyska tidningarnas presentationer av dem.
Och så finns det S.A.T. som är en organisation, startad redan 1992 av en grupp likasinnade. S.A.T. betyder Sociedad protectora para Animales de Torrevieja och driver ett upptagningshem för hundar i Dolores. Dit är varje djurvän välkommen att bekanta sig med aktiviteterna alla dagar mellan kl.11 och 1 utom onsdagar, för då är det veterinärens dag. På följande adress finns alla närmare upplysningar, telefonnummer m.m.: http://www.torreviejainformation.com/sat/ Man har plats för ett sjuttiotal hundar men kan ibland också ta hand om andra djur.
Katter står längst ned på stegen för husdjuren. De överges och förvildas och förökar sig. Man ser piprensartunna halvårsunga katter sluka utlagd torrfodermat – trots att det är bötesbelagt att mata dem. En som kämpar för att råda bot för missförhållandet genom en namninsamling är Lena Ögren Bickerstaff – hör av dig till henne, om du känner att du vill hjälpa till - tel. 629 333 602
Läs mer!
I Astrids Lindgrens anda: slå ett slag för hönsen!
Det lilla envar kan göra är att använda sin konsumentmakt och köpa "rätt ägg". Varje ägg har en kodstämpel med siffror och bokstäver. Den första siffran utsäger hur bra hönan har det.
En nolla är det allra bästa: hönan lever som hon är skapt för, kan röra sig fritt och gå ut och in ur ett hönshus, picka frön och sprätta efter mask och sandbada. Dessutom är den vegetabiliska födan hon får ekologiskt odlad till 80%.
En etta innebär samma levnadsvillkor som föregående förutom det ekologiska kravet. Det får inte vara fler höns än en höna per fyra kvadratmeter. De äggen brukar finnas i kartonger märkta camperos.
En tvåa betyder att hönsen finns inomhus på ett golv så tätt befolkat av höns att det ser ut som ett snöfält. Tolv hönor per kvadratmeter. De kommer aldrig ut i solljuset och friska luften och för att de inte skall skada varandra kapas deras näbbar.
En trea betecknar burhöns. Varje höna har utrymme som ett A4-ark.
Näbben kapad. Får fotskador av burens trådgaller. Kommer aldrig ut i sol och luft ur ammoniakstanken. Får sjukdomar och måste medicineras.
Deras ägg är de vanligaste i alla storlekar av förpackningar. Även de s.k. omega3-äggen har setts med en trea som första siffra.
Den första siffran följs av bokstäver, som betecknar ursprungsland. Här i Spanien står det ES, i exempelvis Norden DK, FI, NO, SE. Sedan kan det stå i klartext Cons.pref. + datum för sista färskgaranterade konsumtionsdag och ibland Puesto + datum, som säger när ägget lades.
I Sverige är det svårt att hitta några nollmärkta ägg. Den kvaliteten får köpas i gårdsbutiker och är då utan stämpel. Inte heller märkning med en etta finns annat än hos ekologiska ägg. Vanligast även i Sverige är treor.
De ombytta årstiderna
Vi nordbor byter med glädje den isiga vintern i norr mot Söderns sol, för att sedan - många av oss - fly från dess hetta under juli-augusti till Nordens svalka. På Costa Blanca är vintern grön och frodig medan sommaren gör gräset brunt och torrt. Detta är de ombytta årstiderna - läs mer
|
Jätteval utanför Torrevieja
Utanför Cabo Cervera siktades den 18 december en sillval, på spanska Rorcual comun, på latin Balaenoptera physalus.
Sillvalen är en bardval, närmare bestämt en fenval, som har ryggfena och spetsiga fenor. Den hör till de största nästefter blåvalen och kan bli hela 27 m lång, väga upp till 70 ton och bli över hundra år gammal.
Ovan fotot fiskarena på båten Ivan Dos från Santa Pola tog.
Läs mer om denna valart, tidigare jagad intill utrotning, alls
inte ovanlig
i Medelhavet: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sillval
december 2020
Flyttfåglarnas dag söndag 11 oktober 2020
firas kl.9.30 i Naturparken med en 4 km fågelskådarpromenad
Antalet platser är begränsat så föranmälan behövs till:
parque_lamata@gva.es
Ange namn, antal vuxna och barn, telefon, epostadress, hemort.
Ta med vatten, gärna kikare, välj bekväma skor.
Givetvis hålls avstånd, bärs mask etc. enl. restr.!
oktober2020
Kungsfiskaren,
en liten fågel, vacker som ett smycke, har setts i övervintrande flockar vid Cabo Cervera.
Just där är den inte vanlig, däremot vid mynningar av bäckar och åar, vid vattenreservoarer och kanaler och i hamnar och vid båtklubbar.
Vid Cabo Cervera satt den på en klippkant!
Den sitter gärna på en gren, som sticker ut över vattnet och spanar efter fisk. Den flyger snabbt och lätet är ett sriii.
Sommartid finns den i norra Medelhavsområdet upp till England och Danmark, däremot sällsynt i Sverige.
september 2020
Två tusen flamingos i Naturparken
Tusen par av flamingos har för första gången lyckats häcka i området mellan naturparkens laguner med ca 600 flamingokycklingar som resultat. Flamingos kräver absolut lugn och ro, vilket de fått tack vare att pandemins ”husarrester” hållit besökare borta. Samtidigt behöver de ha ett konstant pålitligt vattenstånd. Det har de också fått i år tack vare vårens regnmängder, som bromsat saltutvinningen.
År 2001 observerades några tidigare häckningsförsök, som dock misslyckades. I år stod alla stjärnor rätt!
maj 2020
Årets fågel 2019 var svartbent strandpipare
Den lilla vadaren kan möjligen ses i Sydvästskåne men är vanlig vid kuster och floddeltan i Spanien. Tack vare att folk under pandemin lämnat stränderna orörda har flera häckningar lyckats på La Mata-stranden.
maj-juni 2020
Skärfläckorna har fått ungar vid La Mata-lagunen
Den högbenta svartvita vadaren känns lätt igen på sin uppåtböjda näbb, som den svänger av och an i ytan för att skumma av smådjur.
maj-juni 2020
Hur gör smittade myror?
Med hjälp av avancerad kamerateknik har ett forskarteam med deltagare från Österrike och Schweiz lyckats studera enskilda beteenden hos tusentals svartmyror.
Det finns två tydliga grupperingar hos arbetarna i myrornas kolonier. De yngre arbetarna stannar inne och sköter om larverna och drottningen, medan de äldre ger sig ut och samlar ihop mat till kolonin. De sistnämnda löper störst risk för att smittas av patogener som bakterier, virus och mögelsvampar.
Forskarna kunde visa att om en koloni drabbas av en smitta så förändras det sociala mönstret. Bland annat minskar kontakten mellan de äldre och de yngre arbetarmyrorna, vilket minskar risken för att de mest värdefulla myrorna, de unga och drottningarna, blir allvarligt sjuka.
Forskarna höll myrsamhällen i lådor med glaslock, där kameror kopplade till datorer fotade myrorna två gånger per sekund under försökens gång. Myrorna hade klisterlappar med streckkoder på sina ryggar, och på så sätt kunde datorerna identifiera och analysera rörelsemönstren hos enskilda myror i kolonierna.
Forskarna smittade hälften av kolonierna som ingick i experimentet med en mögelsvamp och kunde mäta hur pass smittade de enskilda myrorna blev av mögelsvampen. Det visade sig att de sociala förändringar som äger rum i smittade kolonier medför att färre myror blir allvarligt smittade – men fler blir lindrigt smittade, inklusive unga och drottningar.
Forskarna, som har publicerat sina rön i Science, menar att det hela fungerar som en vaccinering; myror som blir lindrigt sjuka utvecklar en resistens mot patogenen i fråga.
Hämtat från Forskning & Framsteg 2019:1
På torsdagskvällen 22 juni
vid halvniotiden på kvällen upptäcktes en rejält stor sköldpadda vara på väg in till Náufragosstranden, sannolikt för att lägga ägg. Men vid åsynen av alla badande vände den utåt havs igen. Det är just så här års som sköldpaddhonor kan uppsöka spanska stränder för att gräva en grop för sina ägg. Senast 2015 hände det på La Matastranden intill en strandkiosk.
En sköldpadda på väg ut till havs, omgiven av nyfikna, inte den aktuella men en bild som visar storleken..
Om allmänheten upptäcker en sköldpadda på stranden gäller det att veta hur man beter sig: att inte lysa på den med ficklampa, inte försöka ta på den, utan hålla sig borta ur dess synvinkel, inte fota den med blixt, kort sagt lämna den i fred och istället genast ringa 112 och därefter lokalpolisen.
juni 2017
Torreviejas djurskydd i aktion
Torreviejas djurskyddsråd Carmen Morate har rapporterat om den framgångsrika insatsen under 2015 för att rädda djur, som skadats eller hamnat vilse.
Följande har blivit rehabiliterade vid stadens Núcleo Zoológico eller återförda till sin rätta miljö: en ödla, en sköldpadda, två ungar av europeisk igelkott, en kull röd ekorre och 22 fåglar av olika arter.
Om man träffar på ett nödställt djur kan man försöka placera det i en kartong med lufthål och ringa lokalpolisen på 092 eller ovannämnda Núcleo Zoológico 670 027 853. Man skall inte ge djuret vare sig mat eller vatten för det kan förhindra eller försena veterinärens undersökning.
De som fiskar vid stränderna uppmanas att ta noga vara på fiskekrokarna – en stor grupp djur skadas just av dessa.
Carmen Morate har en facebooksida för Protección Animal, där man kan få svar på frågor om påträffade djur.
april 2016
Karettsköldpadda lade ägg på La Mata-playan
Ett par på kvällspromenad på playan i La Mata upptäckte en karettsköldpadda, tortuga boba, som lade sina ägg i en grop i sanden under natten mellan sista juli och första augusti. Genast ringde de 112 precis som man skall göra i denna situation: paret visste detta tack vare att de nyligen besökt Oceanográfico i Valencia.
En historisk händelse
Torreviejas kommunbiolog Juan Antonio Pujol ryckte ut tillsammans med de playaansvariga tjänstemännen och bevakade platsen mellan Pura Vida och Vela Beach hela natten.
Juan Pujol betecknar händelsen som historisk: detta är första gången en äggläggning kunnat konstateras i Torrevieja av denna sköldpaddsart, dessutom är det ovanligt överhuvud i Medelhavsområdet men har tilltagit under senare år.
Vid ett-tiden följande dag kom två experter från Valencia för att gräva upp boet och föra äggen till La Albufera-stranden i Valencia. Det tog dem en hel timme att hitta boet trots den noggrant angivna platsen.
De 85 äggen med tillhörande sandbädd vaktas nu i La Albufera i väntan på att de skall kläckas, vilket dröjer ca två månader.
De små sköldpaddungarna kommer sedan att födas upp under ett år för att sedan släppas fria vid olika playor i Valencia-comunidaden.
Sköldpaddan kan återvända
Möjligheten finns att samma sköldpadda kommer tillbaka för att lägga ytterligare ägg efter ca två veckor. Detta är inte ovanligt hos de atlantiska sköldpaddskolonierna. Kommunbiologen uppmanar till skärpt uppmärksamhet mellan 12 och 18 augusti och att man genast ringer 112 om man får se en sköldpadda kravla sig upp på stranden, vilket kan ske inte på precis samma plats men eventuellt på samma playa.
Äggläggning under största möjliga tystnad!
Då gäller det att hon inte störs på minsta vis. Särskilt känsligt är det när hon just kommit upp ur havet och börjar gräva. Inga folksamlingar av nyfikna, inga ljud, inga ficklampor eller kamerablixtar får förekomma då. I så fall avbryter hon processen.
augusti 2015
Onsdag 25 mars kl.11 släpptes tre karettsköldpaddor ut i friheten efter att ha rehabiliterats hos Oceanográfico i Valencia. För första gången prövar man att förse en av dem med satellitsändare, så att man kan följa dess fortsatta rörelser.
Sköldpaddan med sändaren har snabbt döpts till Lola!
Sändaren, som syns på ryggskölden på föregående bild.
Ovan ses Torreviejas kommunbiolog och sjösättaren från Valencia
och på videoklippet kan vi se en av de tre ta sig till vattnet och friheten:
www.youtube.com/watch?v=o0tva43xVtE&feature=youtu.be
Den exakta platsen för frisläppandet var den naturliga bassängen mittför konditoriet Montebianco på strandpromenaden Juan Aparicio i Torrevieja. Många intresserade hade mött upp, trots regnet, för att bevittna händelsen.
Karettsköldpaddan är den enda arten, som lever naturligt i Medelhavet. Fynd av Tortuga laud och Tortuga verde är tillfälliga och sällsynta.
karettsköldpadda
Det finns ett nätverk för att rädda strandade delfiner och sköldpaddor. Det består av Oceanográfico i Valencia, fiskarkårerna, samtliga kustayuntamienton, Röda korset och Guardia Civil.
Vem som upptäcker en strandad sköldpadda eller val kan meddela detta via den vanliga nödtelefonen 112 – samtalet är gratis.
Sedan 1991 till idag har mer än 300 sköldpaddor tagits emot i rehabiliteringscentret La Granja i El Saler. Oftast är det fiskare på båtar till havs som träffar på dem. Efter undersökning kan de opereras av veterinärer, för mest handlar det om skador av fiskekrokar i gommen, strupen eller tarmarna. Sedan förs de till Arca del Mar, ”havets ark”, i Oceanográfica för att återhämta sig.
Till 90% lyckas man rädda dem, för de har gott läkkött. Operationerna kan vara komplicerade men veterinärerna är erfarna efter decenniers praktik.
mars 2015
Död val på playan
Den 9 augusti upptäcktes en död kaskelot av några vandrare på tidig morgonpromenad på Guardamarstranden nära gränsen till Torrevieja. Den syntes först som en mörk skugga, som sakta fördes av vågorna till stranden. Ett kraftigt rep var fäst runt dess stjärt och tydligen har någon eller några gett upp försöken att fånga den eller befria den utan låtit den dö. Den var ca 2 m lång och vikten uppskattades till 150-200 kg. Torreviejas Eduardo Gil har ryckt ut tillsammans med kommunbiologen och tagit den till vara, så att skelettet så småningom kommer att kunna ses på Torreviejas naturhistoriska museum i gamla Renfestationshuset invid Acequión.
aug 2011
Sällsynt sköldpadda
ilandfluten död på La Matastranden
Fyndet gjordes en kväll i slutet av maj 2011. Efter konservatorbehandling i Sevilla kommer sköldpaddan av arten Dermochelys coriacea, kallad laud efter sin likhet med ett lutlikt gammalt instrument, att ställas ut på Torreviejas naturhistoriska museum i gamla Renfestationen.
Senaste fyndet dessförinnan skedde 1982.
Lauden är världen största havssköldpadda, en lädersköldpadda med ett mjukare skal än det vanliga skalet av sammanväxta sköldar. Den är som vuxen normalt ca 2 m lång och väger ca 600 kg även om enstaka påträffats som varit 3 m och vägt 900 kg!
Den äter maneter och förväxlar lätt sin genomskinliga gelémat med plastpåsar o.dyl. som människor slängt i havet och detta kan bli dess död.
Den lägger ägg på stränder i Mexico, Florida, Karibien, Nigeria, Indien, Indonesien, Hawaii, men lever i de stora haven och ingen annan sköldpadda kan dyka så djupt som lauden – ner till 1200 m.
Den fortplantar sig i varma vatten men kan jaga i de kalla, den kan följa med Golfströmmen ända upp till Norges kust och någon har t.o.m. letat sig in i Östersjön. I Medelhavet är den lika sällsynt.
Lauden står på röda listan sedan 1970.
Här några videoklipp om lauden:
http://www.youtube.com/watch?v=cO_TBZgm1zY
http://www.youtube.com/watch?v=Pk-G8g3wXOg
sept 2014
En sköldpadda, märkt i USA,
räddad vid Torreviejas kust
Den var kläckt ur ett ägg på Floridas sandstränder 2003 och blev märkt i ett experiment med trålar, som skulle skona sköldpaddor.
Kommunalrådet för fiske och miljö Eduardo Gil Rebollo berättade att hamnchefen i Horizonte I i oktober hade varit ute och fiskat tre sjömil utanför Cabo Cervera när han upptäckte en bastsäck med en intrasslad sköldpadda. I närheten fanns en yrkesfiskare, som dock inte gjorde några försök att rädda sköldpaddan. I det läget ringde hamnchefen José Luis Sober till 112 efter hjälp från sjöräddningen.
Väl i hamn togs sköldpaddan om hand av Torreviejas kommunbiolog Juan Antonio Pujol och blev senare överförd till ARCA (Área de Recuperación y Conservación de Animales del Mar) hos Oceanografiska museet i Valencia. Veterinären där upptäckte att den behövde vård för skador i gommen, sannolikt efter att ha fastnat på en fiskekrok. Diverse prover togs också och en chipläsare fördes över ryggskölden. Microchips hos sköldpaddor brukar man sätta innanför halshuden. Så gör man sedan två år med alla sköldpaddor som varit hos ARCA och sedan släppts tillbaka till havet. Hos denna sköldpadda hittade man ett chip i vänster vinge, ovanligt nog och här påträffat för första gången i Valencia. Den hade också ett ärr på ena vingen efter en gammal metallmärkning eller ring, vilket är en annan typ av märkning för att försöka följa djurets färdvägar.
Chipläsaren kunde utläsa ett nummer, som skickades till institutet för biologisk mångfald vid universitetet i Valencia. Överraskningen blev stor när det efter några dagar kom svar från NMFS Galveston Laboratory i Florida, USA. Man kunde berätta att sköldpaddan efter experimenten hade märkts med mikrochip och släppts ut den 27 juni 2005 i havet i ett område där Golfströmmen går utanför Fort Pierce i Florida.
Återfyndet efter fem år i frihet visar för det första att sköldpaddor kan ta sig över Atlanten och in i Medelhavet via Gibraltarsund, för det andra att de är sårbara för en rad faror från människans sida, och slutligen att bevarande på lokal nivå också har betydelse globalt.
Källa: Torrevieja.com, nov.2010
Sköldpaddsnytt!
Fredag 1 april 2011 kunde sköldpaddan, nu återställd efter vården hos Oceanografiska, återfå friheten utanför Playa de Los Náufragos i Torrevieja. Händelsen bevakades av bl.a. dess fyra vårdare från Valencia, miljörådet Eduardo Gil Rebollo, kommunbiologen Juan Antonio Puyol och en grupp hitresta universitetsstuderande från Florida, som annars studerar i Madrid.
Bli sköldpaddsspanare!
I juni 2007 startade Torrevieja en kampanj med ovanstående affisch för att invånarna skulle lära sig känna igen spåren av sköldpaddor och kunna anmäla eventuella upptäckter. Den arten av sköldpadda, som påträffades utanför Cabo Cervera, kallas Tortuga Boba. Den brukar lägga sina ägg på vissa stränder i Grekland och Turkiet men det kan också ske på spanska playor.
Eftersom det sker nattetid finns få vittnen och man får istället gå efter de karakteristiska spåren, som vid första ögonkastet kan ses och förbises som spår efter däck.
Den 27 juli 2001 upptäckte de som sköter om strandens vilstolar m.m. vid turistkomplexet Vera i Almería en sköldpadda, som höll på att lägga ägg vid tre-tiden på natten. Hon hade grävt ut en grop sju meter från vattenbrynet i ett område med stor turistverksamhet på playan.
Den 11 augusti 2006 hittade strandens Röda Kors-personal ägg få meter från vattnet på PuCol-stranden i Valencia. Ditkallade experter ansåg att det rörde sig om Tortuga Boba-ägg. Boet flyttades till El Saler i Albuferas naturpark, där det noga bevakades dygnet om. Efter 40 dagar kläcktes 75 sköldpaddungar av Tortuga Boba för första gången på de senaste 200 åren i Valencia.
Den 27 oktober 2006 fick två flickor syn på fjorton små sköldpaddungar, som skyndade ner mot vattnet på playan Premià de Mar i Barcelona. Fler fanns ännu i boet och totalt 40 överlevde sin första farofyllda sträcka.
Händelserna ovan, där sköldpaddor lägger ägg på stränder med så mycket av människornas utrustningar och närvaro har fått biologerna att tänka om.
Torrevieja var först ute med utförlig information till alla som arbetar vid playorna – särskilt gryningens städpersonal men också all dagpersonalen - liksom till allmänheten via affischen ovan. Tänkbara platser för Tortuga Boba-bon vore La Mata och stranden vid El Molino del Agua men naturligtvis varhelst det finns sand och sanddyner utefter kusten.
|