CSS Dropdown Menu
 

Saluhallens öppettider: Måndag-fredag kl.8.30-14 samt kl.17-20 (sommartid 18-21)
Lördag 8.30-14. Sön- och helgdagar stängt.


Saluhallens nya demonstrationskök hade en tät säsong 2010-11

Det nydanade La Plasa, saluhallen i centrum, inbjöd till kulinariska lördagsträffar september 2010 - juni 2011. Varje lördagsförmiddag lagade någon förening mat med ett femtontal gäster inför en stor publik av intresserade - recepten nedan. Följande höstar och vårar har haft sporadiska matlagningssessioner tills man våren 2013 införde att första lördagen i varje månad skulle det lagas mat i det lilla saluhallsköket igen. F.n. är all verksamhet nedlagd men recepten nedan finns ju kvar!

Föreningen ASILA var först ut med en kocklektion kl.12 lördag 7 september 2013, öppen för alla intresserade. Vill man få sittplats måste man föranmäla sig till 965 710 250 ankn.154 eller 965 074 386 ankn.1540-1541.






Lördagen den 11 september 2010 var det Centro Asturiano som stod för värdskapet. Alltså inhandlades i hallen tillsammans med gästerna vad som behövdes för de asturianska nationalrätterna. Det blev pote asturiano och bollos preñaos, som tillagades och till sist även avsmakades.

Det är gratis såväl att vara värd (förutom inköpen förstås) som gäst som åskådare till La Cocina de la Plasa och man riktar sig till allmänheten av alla de nationaliteter.

Lördag den 18 september var det Amas de Casa, som lagade två typiska torreviejarätter - se deras recept härintill.

dagensrecept.jpg

Så här anslås dagens recept, som delas ut till de föranmälda deltagarna men receptbladen brukar räcka även till åskådarna av demonstrationen.



Lördagen därpå var det den ukrainska föreningen, som lagade sin nationalrätt pelmeni. Det ukrainska köket har en hel del gemensamt med det polska, ryska, slovakiska och även ungerska - är helt enkelt centraleuropeiskt. Och vad pelmeni beträffar så kan man likna rätten vid både ravioli och öländska kroppkakor. Se receptet!

samladtrupp.jpg

Ovan i de vackra folkdräkterna de två ukrainska kokerskorna samt deras medhjälpare. Damen i svart är Augustina Esteve, stadens handelsråd och ansvarig för verksamheten med La Cocina de la Plasa.

För fler bilder klicka här












Lördag 2 oktober återkom Amas de Casa, denna gång med ett fiskrecept av typiskt torreviejasnitt.

fiskgryteskylt.jpg


melonkorg.jpg

En fruktsallad kan bli så här stilfullt serverad!


Lördag 16 oktober blev Mexicos dag vid grytorna:

Förrätten Ensala de nopales visade sig var en sallad på kaktusblad - sådana ovala platta stickiga blad, som noga måste "fjällas" från de små men starkt hudirriterande borsten. Kaktusbladen innehåller lika många nyttiga ämnen som den prisade Aloe vera!

Ett vanligt tillbehör i mexikansk mat är det mjuka tunnbrödet, tortilla, som skall vara bakat på majs, inte vete. Liksom oljan i matlagningen inte skall var olivolja utan från majs.

Huvudrätt var Mole con pollo. Kyckligen kokades i buljong på vanligt vis men såsen ... Mole är en tjock svartbrun sås med flera sorters chili och många ingredienser: rostade sesamfrön, jordnötter, russin, kanel, lök, vitlök, nejlikor, anis, paprika och det som gav den dess färg - choklad.

Efterrätten var i gengäld mindre krävande: stekta bananer med Grand Marnier i stekskyn serverades med vispgrädde och hackade valnötter.



Lördag 23 oktober stod så äntligen de senegalesiska kockarna från Asociación Cultural Cheihk Ahmadou Bamba i tur. Dagens rätt hette Yasa och bestod av ris med kyckling och löksås. Riset kallades arroz blanco och var lika finkornigt som couscous brukar vara. Det är inte lätt att få tag på så att som ersättning får man ta något annat rundkornigt ris, exempelvis det typiska paellariset från Valencia.
Som efterrätt kom en fruktsallad på ananas, banan och apelsin med grädde och yoghurt och som en aperitif både före huvudrätt och efterrätt serverades Café Touba, kaffe kryddat med nejlika.

Vi fick också veta lite om Senegal, t.ex. att språket är wolof och franskan är andraspråk samt att Senegal är ett immigrationsland och därför från skilda håll har fått sitt kök berikat med nya maträtter till de traditionella.

deansvariga.jpg


För bilder klicka här!


Lördag 30 oktober stod ännu en senegalesisk förening, Asociación Senegalesa de Torrevieja, för smakprovet.
De lagade en fiskrätt, Thiebou diene, som bestod av stekt fisk, grönsaker och ris.
Efterrätten Triakry var en söt cous cous med yoghurt.

senegalesas.jpg

Det glada matlagarlaget av senegalesiskor

vidfiskdisken.jpg

Det finns flera fiskbutiker i saluhallen med ett rikt sortiment av fiskar med för oss okända namn, många av dem röda. Ovan inhandlas dagens fisk av den sort som ligger på bildens nedre vänstra hörn.

couscous.jpg

Cous cous kan användas lika väl i efterrätter som i huvudrätter allt efter kryddningen.

Lördag 6 november stod Asociación ASILA som värd och rättens namn var rätt och slätt Cous cous. Det förknippar vi med marockansk mat i första hand och den ryska matlagerskan i en mycket vacker marockansk brudklänning är gift med en marockan.

brudklanning.jpg

Ingredienserna inhandlas i saluhallen


Cous cous känner vi till som ett snabblagat tillbehör – på bara fem minuter - när ris eller potatis skulle ta för lång tid. Här fick vi lära oss hur det lagas på marockanskt vis utan industriell förkokning.
I en ångkokare, således en gryta med en perforerad insats att sänka ner i ytterkärlet, kokades 2 kg cous cousgryn tre gånger. För varje gång togs alla grynen upp och lades på ett stort fat och genomarbetades med solrosolja och lite salt och vatten för att sedan kokas igen i sin insats i ännu en kvart.
Till dagens cous cous hörde också kokta grönsaker och stekt kyckling som lagades för sig.
Kika kallades efterrätten, som var en kaka gjord på ägg och yoghurt. Till den serverades Te Verde Árabe i en vacker marockansk teservis med kanna och teglas på sin bricka.

teservis.jpg ASILA betyder ASociación Inmigración LAtina och var från början en förening för invandrade från Syd- och Mellanamerika. Numera finns där en rad nationaliteter från olika håll i världen, som kan få ta del av deras omfattande program för utbildning och socialt stöd.


Casa Regional de Madrid
stod för maten lördagen den 13 november och naturligtvis med Cocido madrileño, som serveras på de flesta håll i Spanien. Det är ett grytkok med olika köttvaror och många grönsaker, som ursprungligen fått kokas i timmar men nuförtiden kan lagas i tryckkokare. Trots denna tog det en rundlig tid innan allt var klart och kock och publik blev till en sjungande familj, som runt matbordet i väntan på maten fördrev tiden med den ena sången efter den andra om kockar och matlagning. Cocinero, cocinero … Till sist stämde man upp Torrevieja-hymnen av Ricardo Lafuente innan det blev dags för provsmakningen. Tre rätter i en var detta, tyckte kocken Fernando: buljongen blir den inledande soppan, så grönsakerna och sist kött, fläsk och korvar.
Efterrätten bestod av äpplen, stekta i ugn men de kan också tillagas i mikrovågsugn.

cocidomadrileno.jpg
 

Lördag 20 november: Asociación Cultural Andaluza

Migas con torreznos var huvudrätten. Migas betyder brödsmulor och var en vanlig ingrediens i herdarnas mat och finns att köpa som färdigrätt. Den som fått smaka rätten hemlagad som av dagens kock gör nog inga fler inköp av den industrilagade!
Efterrätten Borrachuelos var smala avlånga kakor, som friterades och rullades i kanelsocker – påminde närmast om våra klenäter.Eftersom degen till borrachuelos skulle vila, gjordes den först.


andalusiskor.jpg

Det var en fröjd att se det lugna och effektiva samarbetet mellan dagens två matlagare!




Lördag 27 november stod för första gången i matlagningsserien en restaurangkock vid spisen. Han var från Rincón de Capi´s och hade assistans av sin bror, sommelier vid samma restaurang.
Dagens meny var Gazpacho marinero på kummel och räkor och som efterrätt almojábenas, ett slags kakor. 
Även denna gång började man med efterrättens deg, som behövde svalna och sätta sig innan den kunde formas till stora runda kakor med ett hål i mitten.


inkop.jpg

Fiskdisken är praktfull och färgrik i saluhallen - här handlar kocken kummel och räkor till dagens gazpacho.










Lördag 4 december lagades den mest typiska colombianska maten: Bandeja paisa och  som efterrätt julens specialitet Natilla colombiana navideña. 
Huvudrätten innebar  många ingredienser och tillagningsmoment, men så var sedan efterrätten så mycket lättare att få till. Vi fick veta att colombianer har mycket glädje med sång och skratt, inte minst kring maten och matlagningen.
Det finns (förstås) colombianska matvaruaffärer i Torrevieja, där man kan hitta deras speciella varor. Till efterrätten serverades en ljusbrun massa, kallad dulce, som man lätt gör med en speciell förpackning av Majsena Natilla.

slagetarvunnet.jpg

Slaget är vunnet när en rikhaltig rätt står på bordet - de två stolta kokerskorna flankerar Agustina Esteve, marknadskommunalrådet.

natilla.jpg

Natilla navideña står på julbordet i Colombia.


Vid sista matlagningsföreställningen före juluppehållet ordnades en liten tävling: det gällde att laga den godaste Caldo con pelota, som uppenbarligen är Torrevieja-bornas nationalrätt.
Härnäst ni går förbi utanför en bar, där rätten står skriven med krita på en menyskylt, så gå in och prova vad det är!
Tre lag tävlade med var sina väl bevarade hemligheter - grundreceptet till Caldo con pelota enligt Amas de Casa finns ovan under Lördag 18 september.






Vårsäsongen i saluhallsköket inleddes lördag 15 januari. Det var åter en restaurang, La Huertica på Pérez Patricio nr 45, som lagade maten.
Man hade med sig färdiglagade små aperitivos att bjuda på medan tillagningen pågick, men denna gång ingen särskild förrätt.
Huvudrätten kallades Guiso de níscalos con carne. "Níscalos" visade sig vid inköpsturen vara ostronskivlingar.

Till efterrätt lagades Tocino de cielo, närmast en brylépudding men till skillnad från flan gjord med vatten i stället för mjölk.

inforstarten.jpg


Konferencier och de fyra i kocklaget från La Huertica fotograferas inför starten.




Lördag 22 januari kom representanter för Asociación de Vecinos de La Mata de Torrevieja för att laga mat och berätta om sin verksamhet.
Nu blev det både förrätt, huvudrätt och efterrätt: Canapés variados - Carne rellena - Tostas de queso y frutas.

detre.jpg

Planläggning pågår inför dagens övningar: kokerskan María, Torreviejas mesta fotograf Fernando Guardiola, för dagen konferencier, och Ernesto, ständigt närvarande för att lösa diverse tekniska problem med mikrofoner, högtalare och inte minst spishanteringen.

kommentarer.jpg

Fernando har sina kommentarer, som väcker allmän munterhet

svarpatal.jpg

.... men slagfärdiga Maria är den som kan ge svar på tal. Det uppstår som ofta med spanjorerna en varm och familjär stämning där skämten och skratten avlöser varandra.


Lördag 29 januari blev det "favorit i repris" från den 18 september: Amas de Casa lagade Torreviejas "nationalrätt" men denna gång inför en engelsk publik och med Graham Knight som konferencier och tolk, även receptet fanns översatt till engelska.

gruppbildmedagostina.jpg


Lördag 5 februari blev det rysk rödbetssoppa - borsjtj!

klara.jpg


Asociación Eslava
representerades av tre ryskor från olika håll i jättelandet. De berättade att var bygd har sin variation på denna nationalrätt och den är verkligen mycket populär - går det inte att få barn att äta så kan man ta till borsjtj - den smakliga soppan går alltid ner!
Den är arbetskrävande: en av ryskorna ägnade all tid åt att skala, skära och hacka ingredienserna av grönsaker, som sedan behövde lång koktid för att tillsammans med kött och köttben ge soppan den rätta musten.

För fler bilder klicka här

Det blir en gastronomisk dag i Nationernas Park den 6 mars kl.12-19 och då kan vi träffa de tre ryskorna i aktion vid grytorna igen.


Lördag 12 februari återvände restaurangen La Huertica, denna gång med ett fiskrecept och en efterrätt som översatt skulle kallas stekt mjölk!


vidfiskdisken 2.jpg

Kocken måttar hur stor bit tonfisk han vill ha
.



Lördag 19 februari kom två andaluskockar, den ena från Ronda, den andra från södra Andalucía, båda tillhörande Casa de Andalucía Rafael Alberti. De bjöd på idel godsaker i form av bakverk, det ena från hemorten Ronda och det andra med namn efter sin medverkande bagerska Toñi från Ronda.


deg1.jpg

Här har kocken genast satt igång en deg för det är idel bakverk denna gång och båda sorterna skall friteras.





Lördag 26 februari var för första gången en idrottsförening representerad bland kocklagen: Asociación Amigos del Athlétic Club El Salinero de Torrevieja.


emblemet.jpg


Saltet är det ursprungliga navet i Torrevieja, kring vilket det mesta rör sig. Det är ingen tillfällighet att vi som bevistar föreställningarna utöver smakproven på det lagade får ett litet paket salinsalt med oss hem. Det finns en kör av Salerosos, fotbollsklubben El Salinero, årets Saltdrottning, underhållningsmusiker av saltarbetare etc. Det vi fick idag var nog det godaste vi smakat hittills!


Lördag 5 mars kom de yngsta kockarna sedan starten: La Reina de La Sal 2010 y Dama, således en saltdrottning och hennes dam, för att laga ett utmärkt "ungdomsrecept", enkelt och gott. Det var pasta med smak av hav och jordgubbstårta som bjöds.


dosguapas.jpg


Lördag 12 mars blev en enmansuppvisning av journalisten och fotografen Fernando Guardiola, när han lagade en murciansk rätt av fågelblod och lök som huvudrätt och en efterrätt av typ friterade fattiga riddare. Som extra bjöds på en italieninspirerad omelett med svarta oliver samt en lektion i origami: i ett vips tillverkade han av en bit papper cajas i olika storlekar att servera små tilltugg i.

fotoavfotograf.jpg


Uppställda för fotografering: fotografen Fernando Guardiola, Toñi, som basar för Saluhallens köksskola, och María, flink medhjälpare när något fattas eller fallerar.

Obs nästa lördag 19 mars är det Fars dag i Spanien och då blir det ingen kökslektion i Saluhallen.



Lördag 26 mars framträdde en nybildad förening vid namn Asociación para la Difusión de las Culturas, förkortat ADICU, således med spridning och utbyte mellan olika kulturer som mål. Detta framgår också av receptvalen: en huvudrätt från Grekland - deras nationaldag var i går den 25 mars - samt en efterrätt som är vanlig i Skandinavien, särskilt vid jul.


pedro valero.jpg

Utlänningsrådet Pedro Valero hälsade på i saluhallsköket liksom ADICUs ordförande Juan Carlos López Alfonso, tillika ordförande för den nationella bonsaiföreningen, här omgiven av två fotografer.









Lördag 2 april återkom Asociación de Vecinos de la Mata, denna gång med makaroner som huvudrätt, något som blivit husmanskost i Spanien, och en ganska arbetskrävande fruktefterrätt, i varje fall till många.


makaronerna.jpg

Makaroner med roquefordost och skinka i såsen - mycket gott!

















Lördag 9 april var kockarna unga och många. De kom från Centro ALPE och fördelade uppgifterna sinsemellan - envar var expert på något. Pastel de verduras var den vegetariska huvudrätten, som inspirerade matfantasin. Efterrätten var vald i ung smak, helt enkelt deras egen favoritefterrätt på skolan.

elevkockarhandlar.jpg




Lördag 16 april kom en annan förening från La Mata än vid tidigare besök därifrån - La Asociación Cartolama. Passande nog inför påsken en traditionell spansk påskaftonsrätt, Arroz y costra de vigilia. Vigilia betyder vaka, man vakar denna natt inför Jesu uppståndelse på påsksöndagen.

Pedro Mateo.jpg

Borgmästaren Pedro Mateo kom på besök i saluhallsköket.


Lördag 30 april återkom Fernando Cano (se 13 november), den sjungande kocken från Madrid, för att laga Lentejas del abuelo con arroz med Albondigas estilo Madrid och som efterrätt Pudin de mi abuela. Han passade på att påminna sin publik om den konsert hans kör Coro Madrid skulle ge på söndag 15 maj - då firas nämligen Madrids skyddshelgon San Isidro med en galakväll i Virgen del Carmen.

fernando.jpg

Fernando Cano


Behöver det påpekas att efterfrågan är stor att få bli en av de femton som får komma med på dessa tillställningar? Man anmäler sig genom att ringa 965 710 250 anknytning 0152-0154 mellan kl.8 och 15 vardagar. Det går också per e-post: buzonciudadano@torrevieja.eu

Köttgryta med klimp à la Amas de Casa

Klimpen: 1 kg blandfärs av kalkon, nöt och gris, 2 kycklinglevrar, 1 vit korv (morcilla blanco), 1 lantbröd, 2 ägg, blod, pinjenötter, vitlök, persilja, nejlikor, muskotnöt, salt och peppar.

Grytan: 1/4 kg nötkött, 1/4 kg kalkon och 1/4 kg gris, 2 blodkorvar med lök, 2 kycklinglevrar, 2 muskelmagar, 4 potatisar, 1/4 kg kikärter, 1 stjälkselleri, 1 palsternacka, 2 morötter, saffran, salt och vatten.

Tillagning:

Alla ingredienserna till grytan läggs i en kastrull med vatten så att det täcker och får koka en halvtimme.

Klimpens beståndsdelar knådas samman till bollar och läggs i grytan, som får koka vidare ännu en halvtimme.

Av grytans buljong görs en soppa med fina nudlar, ett hårdkokt ägg och de finfördelade kycklingmuskelmagarna och -levrarna.

Nu kan en trerätters middag serveras: först soppan, sedan klimparna och sist köttgrytan med kikärter, potatis och grönsaker.


Som efterrätt lagades en mandelkaka fylld med glaserad frukt, som fanns av många slag i saluhallen - körsbär, päron, äpplen.

Ingredienser: ½ kg mandel, ½ kg socker, 6 ägg, rivet skal av en citron, en tesked kanel, lite florsocker samt den glaserade frukten.

Tillagning: frukten skärs i bitar och läggs i en skål för sig. I en annan skål blandas det övriga för hand utom kanelen och florsockret. Hälften av denna smet läggs i en smord kakform, så frukten, sedan resten av smeten. Kakan gräddas i 180 grader i 25 minuter. När den tagits ut ur ugnen siktas kanelen och florsockret över kakans yta.


Pelmeni från Ukraina

Degen:
1 kopp vatten, 1 ägg, ca ½ kg vetemjöl, salt

Fyllningen:
½ kg blandfärs, 1 medelstor gul lök, salt, malen svartpeppar

Såsen:
200 gr solrosolja, citronsaft, 2 ägg

Tillagning: Knåda samman ingredienserna till degen - den skall vara ganska hård men ändå smidig. Det tar säkert 10 minuter av få till en stor fast boll, som då får vila under en handduk.
Finhacka löken och blanda ner den i färsen och krydda med salt och svartpeppar.
Ett stycke deg rullas ut i drygt fingertjocka rullar, som kapas i små stumpar ca 2 cm breda. Dessa kavlas ut till små tunna plättar. På varje läggs en tesked av fyllningen, de viks itu till halvmånar, vars kanter noga förseglas kring fyllningen. Sista handgreppet är att foga samman ytterändarna på halvmånen så att det bildas en rundel som går att ställa på en mjölad träskärbräda.
En gryta med vatten får koka upp och degknytena läggs i och kokas tills de flyter upp och kan fångas upp med en hålslev och läggas i en karott och få sig en klick smör. Kokningen tar ca 10-15 minuter per omgång.
Såsen kan göras i tre varianter sedan grundmaterialet vispats ihop: blanda med hackad vitlök eller
med stekt tomat och lite stark paprika eller
med riven ost.

Efterrättens ingredienser: 12 gröna äpplen, florsocker, smör, vitt vin, färskost eller filadelfiaost, vispgrädde, russin och vaniljsocker.

Tillagning: Äpplen tvättas och kärnhusen tas bort mycket försiktigt från skaftsidan så att ändå den motsatta sidan är oskadd - se bild.

I hålet läggs en tesked av lika delar socker och smör. Äpplena ställs i i en form med 1 dl vatten, 1 dl vitt vin på botten och bakas i ugnen i 180 grader i ca 30-40 minuter. De tas ut ur ugnen och får svalna. En sås av grädde, som vispats med florsocker, filadelfiaost, russin och vaniljsocker blandas väl och slås över äpplena.



Fiskgryta à la Amas de Casa:

Ingredienser för 8 personer:

2 kg fisk av blandade sorter – rape (marulk), gallo (slätvar), etc
1 pulpo (åttaarmad bläckfisk)
1 sepia (tioarmad bläckfisk)
2 hela vitlökar
2 ñoras (torkade paprikor)
1 röd paprika
4 mogna tomater
2½ dl olja
800 g ris
vatten, salt och saffran
ev. räkor för dekoration

Beredning:
Pulpon kokas i en halvtimme och skärs ned i småbitar. Dess buljong skall sedan användas för att koka riset i.
I en gryta hälls hälften av oljan för att bryna de två ñoras, rensade från sina frön. De läggs över i en mortel.
Två av tomaterna rivs på ett rivjärn och  befrias på så sätt från sina skal samtidigt som de finfördelas. Tomatrivet får fräsa i samma olja som nyss ñoras.
I morteln med ñoras läggs alla de skalade och hackade vitlöksklyftorna från de två vitlökarna och allt mortlas tillsammans. Sedan läggs det samman med tomatrivet i grytan och vatten slås på. När det börjar koka läggs fisken i, delad i mindre stycken, och salt. Låt sjuda i tio minuter, dra sedan bort från lågan/plattan.
Den andra hälften av oljan hälls i en stekpanna, där paprikan får fräsa, skuren i remsor. Ta undan den när den är färdig och lägg i stället i sepian i småbitar och de två andra tomaterna, rivna på samma sätt som de förra. Det hela får koka upp och då tillsätts pulpon, riset, salt och saffran. Riset får koka och suga upp buljongen och voilá, här är en paella att dekorera med de frästa paprikabitarna och räkor.

Servering: Riset serveras först, gärna med en klassisk alioli som tillbehör, och fisken därpå för sig i en karott.

Efterrättenfrutas variadas – är anslående:

En melon får ena änden avskuren så att den går att ställa rätt upp. I toppen skärs så ett handtag av melon ut, innehållet därunder gröps ur med ett kuljärn. Sedan varvas melonkulor med persikobitar från konserv och ananasbitar, gärna från en färsk ananas. Lite hasselnötslikör slås på, ett vackert rött dekorationsband lindas runt melonhandtaget och får bilda rosett vid handtagskanten.



















kaktusblad.jpg

Ett sådant kaktusblad tar man inte gärna i med händerna!





Yasa:

Till riset vatten, olivolja
Till kycklingen lök, senap, citron, tomater, peppar, saffran, tre hårdkokta ägg (som dekoration), oliver

Riset kokades i en riskokare. Under tiden bryntes kycklingbitar och lite lammkött i skivor och fick eftersteka i ugnen. Löken stektes med citronsaft, saffran och peppar, och smaksattes med senap. Tomaterna skars ned i småbitar, äggen skivades och tillsammans med oliver utgjorde de dekorativa tillbehör.

Chagry = efterrätten var en fruktsallad:

Ananas, äpple, banan, apelsin skalades och skars i bitar och lades i en skål. Youghurt, grädde, mjölk och socker tillsattes och allt blandades väl. Klart för servering!

riskok.jpg






Thiebou diene

Ingredienser för 10 personer:
1 medelstor fisk, gärna mero
2 kg långkornigt ris
3 små burkar koncentrerad tomatpuré
1 stor burk krossade tomater
2 l vatten
1 l solrosolja
3 stora morötter
2 auberginer
1 vitkålshuvud
1 blomkål
1 gul lök, hackad
1 hel vitlök
2 färska guindillas (grön chili)
4 cayenas (pepparfrukter, röd chili)
1 röd paprika
3 citroner
4 fiskbuljongtärningar
salt och persilja

Tillagning:
Hacka persiljan tillsammans med 5 vittlöksklyftor, pepparfrukterna och salt. Skär fisken i stora bitar och panera dem med persiljehacket. Stek bitarna i olja, ta upp dem och lägg åt sidan.
I samma olja tillsätts hälften av den hackade löken, de krossade tomaterna och den koncentrerade tomatpastan och får värmas under omrörning under 10 minuter. Resten av den hackade löken och de fyra buljongtärningarna läggs till och värms ytterligare 10 minuter. Sedan slås vattnet på och alla grönsakerna, fisken, chilin, en citron, skalad och  skuren mitt itu, och slutligen saltet.  Detta får sjuda i 30 minuter på svag värme. Både fisk och grönsaker tas upp och lite spad sparas i grytan.
Riset sköljs och ångkokas i 10 minuter. Sedan läggs det i spadet och rörs om, locket läggs på och värmen minskas till ett minimum under 20-25 minuter.
För serveringen läggs riset upp på ett stort serveringsfat, grönsakerna därovanpå och  guindillas och resten av citronerna används som garnering.

Triakry

Ingredienser:

1 kg cous cous
100 g russin
150 g socker
1 burk vaniljsocker
1 flaska agua de Azahar  (finns att köpa i marockansk butik nära busstationen)
5 halvlitersbägare med sockrad yoghurt (eller två storpack av de små)
1 burk torrmjölk
½ l vatten
100 g smör
100 g riven kokos

Tillagning:
Cous cous läggs i en kastrull tillsammans med 2 matskedar socker, 100 g riven kokos, 50 g russin och smöret. Allt blandas väl och kokande vatten tillsätts. Det får stå och dra under lock i 10 minuter.
I ett annat kärl blandas yoghurten med torrmjölken, resten av sockret och vaniljsockret, två matskedar av ”apelsinblomvattnet”. Blanda väl till en jämn massa och låt det stå kallt i kylskåpet i 15 minuter.
Cous cousen, som nu svalnat, rörs ihop med yoghurten och det hela garneras med resten av russinen och serveras kallt.




Cous cous

Ingredienser för 20 personer:
2 kg cous cous
½ l olja
20 kycklingbitar
6 stora morötter
4 färska tomater
1 burk krossade tomater
3 lökar
3 squash (calabacines)
3 röda paprikor
1 medelstor röd pumpa
persilja
3 rovor
100 g smör, helst osaltat
5 vitlöksklyftor
Kryddor: salt, paprikapulver, gurkmeja, 3 lagerblad, spiskummin
Vatten

Kycklingbitarna steks med salt, vitlök, persilja och kryddor i olja och smör. Hacka löken, de skalade tomaterna och de röda paprikorna i en mixer och stek dem i 10 minuter. Koka upp 4 l vatten med lagerbladet, lägg i det mixade och låt koka i 15 minuter.
Blanda cous cous med salt, vatten och olja och  ångkoka i 15 minuter.
Skär övriga grönsaker i små stycken. Låt cous cousen svalna så att den går att bearbeta på nytt med olja, vatten och lite salt. Detta upprepas tre gånger.
Morötterna och rovorna kokas 10-15 minuter, varpå squashen och pumpan tillsätts och det hela koka vidare10-15 minuter. Tillsätt då burken med krossade tomater och saften av en citron och en matsked socker, koka ytterligare 2 minuter.
Efter sista bearbetningen av cous cousgrynen på fatet läggs kycklingbitarna i mitten och omges med grönsakerna och lite sky slås över.

Kika
Ingredienser för 8 personer:
1 yogurt
3 ägg
5 matskedar solrosolja
8 g bakpulver
12 rågade matskedar vetemjöl
4 rågade matskedar socker
För dekoration flytande honung, kokosflingor, chokladspån eller –glasyr

Blanda alla ingredienserna (utom dekorationens) och häll upp i en bakform. Värm ugnen till 180 grader och sätt in formen och grädda i 30 minuter. Lossa kakan på ett fat och dekorera den med den flytande honungen, kokosflingor och choklad.

Te verde árabe
3 matskedar grönt te
7 rågade matskedar socker
1 kvist färsk mynta
Vatten

Koka upp vatten. Lägg teet i en tekanna och slå på vattnet och låt dra 3-5 minuter. Tillsätt myntan och socker och låt dra ytterligare 5 minuter.













Cocido madrileño

Ingredienser för sex personer:

½ kg kikärter, blötlagda dagen före
½ vitkålshuvud
¼ kg gröna bönor (judías - de stora långa platta)
1morot
2 potatisar
4 vitlöksklyftor
½ kg morcillo (gelatinöst kött från kofot, som ger god buljong)
1 rå chorizo-korv
1 ring morcilla de arroz (korta svarta blodkorvar med ris i)
200 g späck
1 stycke rökt skinka
150 g fideos (ser ut som miniatyrmakaroner)
3 l mineralvatten
1 glas olivolja

Allt utom risblodkorven, fideos, vitlöken och vitkålen läggs i tryckkokaren och får koka minst 30 minuter. Därefter hälls buljongen av.
Vitkålen kokas för sig, vilket också tar ca 30 minuter, för att sedan brynas i olja tillsammans med vitlöksklyftorna, skurna i tunna blad.
I spadet från kikärterna läggs risblodkorven och två bladade vitlöksklyftor.
När det kokat upp läggs fideos i.
Så är det dags för serveringen: soppa som första rätt, som andra kikärterna med tillägg av korvar och späck samt vitkålen.











Migas con torreznos

Ingredienser:
Vitt bröd, 2-3 dagar gammalt
Fläsk
Chorizo
Olja
Paprikor
Vitlök

Tillagning:
Brödet smulas. Fläsket steks i olja i en gryta tillsammans med chorizokorven, paprikorna och vitlöksklyftorna, som lades i hela och oskalade. Därpå tas allt upp utom vitlöken och brödsmulorna får steka i samma olja tills de blir gyllenbruna och alla smulorna är isär. Detta kräver ständig omrörning och bearbetning under lång tid. Till sist blandas de samman med fläsk- och korvblandningen. Servera gärna med några druvor eller melonbitar.

Borrachuelos

Ingredienser:
Vitt vin
Socker
Anis
Rivet skal av en citron
Olja
Vetemjöl
Kanel

Beredning:
Lika mängder av vitt vin och olivolja samt citronriv och anis blandas väl. Mjölet tillsätts tills degen blir hanterlig, varpå den får vila en timme. Den kavlas ut och remsor skärs ut, som friteras i het olja tills de blir ljusbruna. De tas upp ur oljan, får rinna av på ett hushållspapper och rullas sedan i kanelsocker.

 

 

 

 


Gazpacho marinero


Ingredienser:
1 kummel på ca  kg
2 ñoras
1 hel vitlök
tomater, hackade och stekta i olja
1 lök
1 grön paprika
¼ kg räkor med skal
½ paket torta de gazpacho, ett slags frimärksstora kexkvadrater – finns i saluhallen
olivolja och salt

Tillagning:
Först kokas en fond av ñoras, vitlök, tomat, fiskskrovet och räkskalen.
Därpå steks lök och paprika i en gryta, fiskfonden tillsätts och får koka fem minuter. Sedan läggs gazpachokexen i tillsammans med fisken i kuber och de skalade räkorna. Låt koka ytterligare fem minuter, dra från elden och låt vila lite före serveringen.

Almojábenas

Ingredienser:
½ kg mjöl
¾ l vatten
¼ l olja
8 ägg
För att doppa kakorna i: honung utrörd i ½ l vatten och florsocker att pudra över.

Tillagning:
Värm oljan. När den kokat upp tillsätts mjölet och degen bearbetas kraftigt och länge tills den blivit till sammanhängande men lös massa.
När den svalnat knäcks äggen i, ett i taget följt av kraftig inarbetning.
En rejäl klick smet läggs sedan på en smord eller bakpappersklädd ugnsplåt och med ett fuktat finger rörs klicken ut med cirkelrörelser till en platt kaka, som ges ett hål i mitten – kakans diameter blir gott en decimeter, så det ryms kanske 6-8 på en plåt. Gräddas i ugnen i 25 minuter vid 15-160 grader. När kakorna tagits ur ugnen kan de vändas i honungen, som rörts ut i vatten till en sirap, och lite florsocker strös över.




Bandeja paisa

Ingredienser:
1 kg bruna bönor
1 kg långkornigt ris
olivolja
salt
saffran
½ kg tunt späck
1 kg oxkött
1½ kg sidfläsk
5 gröna bananer machos
3 mogna grönbananer
3 mogna avokados
8 chorizokorvar av colombiansk typ
4 stora tomater
1 kg lök
2 hela vitlökar
1 hönsbuljongtärning
12 ägg
12 arepas = ”potatisbullar” av majsmjöl, som formats och kokats till vita platta runda majsbullar
lite koriander

Tillagning:
Bönorna, som lagts i blöt kvällen innan, får koka upp i samma vatten tillsammans med späcket i 30 minuter i en tryckkokare.
Under tiden kokas en sås ihop av hackade vitlök, tomater, olivolja, lök och saffran. Detta läggs tillsammans med de hackade gröna bananerna över i böngrytan.
I en annan gryta kokas riset, väl sköljt.
I ännu en gryta kokas köttet med buljongtärningen och får sedan svalna.
Därpå delas köttet i mindre bitar och tillsammans med lök och vitlök mals det i en köttkvarn. Chorizona steks i pannan liksom äggen och de mogna gröna bananerna.
Det hela serveras med en portion bönor, ris, malet kött, bananbitar, en arepa, en avokado, en chorizokorvbit, ägg och gärna en klyfta citron.

Natilla colombiana navideña

Ingredienser:
1 l helmjölk
½ kg socker
200 g majsena
200  riven kokos
100 g russin
1 kanelstång
1 apelsinträdsblad
kanel att strö över.

Tillagning:
Mjölken får sjuda med kanelstången, apelsinbladet, kokosen och sockret. I lite ljummen mjölk rörs majsenan ut och blandas i den sjudande mjölken under noggrann omrörning med en träsked tills blandningen tjocknar. Russinen tillsätts och det hela hälls upp i en form och garneras med russin.


 

















Guiso de níscalos con carne

Ingredienser:
600 g nötkött
500 g ostronskivlingar
1 stor gul lök
1 röd + 1 grön paprika
2 rågade matskedar med hackade tomater
½ vitlökshuvud
2 lagerblad
½ l vatten
½ kg potatis
1 buljongtärning
salt och peppar

Tillagning:
Köttet skärs i stycken och kryddas med salt och peppar, därefter får det bryna i litet olja i en gryta. Löken skärs i mindre bitar liksom paprikorna och vitlöken och läggs med i grytan tillsammans med lagerbladen. Därpå tillsätts de hackade tomaterna, ostronskivlingarna och vattnet. När vattnet kokat upp får även potatisen koka med och efter 20-30 minuter skall rätten vara färdig.

Tocino de cielo:
Ingredienser:

15 äggulor
3 hela ägg
3½ dl vatten
750 g socker

Tillagning:
250 g av sockret blandas med ½ glas vatten. Hälls i en kastrull på svag värme och när det börjar bli karamell slås det i en avlång form sådan man bakar formbröd eller limpor i.
I en skål slås äggulorna, de hela äggen, resten av sockret och vattnet och vispas noga samman, varpå blandningen hälls i formen. Denna sätts in i ugnen på 180 grader och får stå där i en och en halv timme.
När den sedan slogs upp på en skärbräda kunde den skäras i centimetertjocka skivor och serveras som efterrätt. Det var lika gott som en brylépudding men friskare i smaken.




Canapés variados

Ingredienser:
Vitt formbröd utan kanter = pan de molde sin corteza
bredbar mjukost
en liten burk musslor
en burk paté
100 g sobrasada

Beredning:
Med en brödkavel kavlas brödskivorna ut och framför allt samman så att luften går ur och de blir deglika och fasta. Mjukosten blandas med de olika tillsatserna av musslor, paté eller sobrasada, som bres på brödskivorna. Dessa rullas sedan samman på ett stycke gladpack och snurras ihop i ändarna som en julgranskaramell. De får vila så ett tag tills de kan tas fram ur filmen igen och skäras i skivor. En tandpetare sticks genom varje skiva och sätts sedan ner i en apelsinhalva - enkelt och snyggt serverat!

Carne rellena
Ingredienser:
1500 g fläskkarré
1 stor burk paté
hekto russin utan kärnor
1 hekto bacon
2 ägg
2 stora lökar
3 morötter
1 vitlökshuvud
1 msk vetemjöl
1 glas vitt vin
1 glas vatten
lagerblad, salt, peppar och olivolja

Tillagning:
Be slaktaren bena ur karrén så att den blir som ett flak. På detta stryks patén ut, russinen strös över, baconet placeras täckande, moroten skalas och strimlas som nästa lager, till sist steks de hopvispade äggen och läggs över flaket som en tortilla. Med alla dessa ingredienser på plats skall sedan flaket rullas samman och bindas om steksnöre.
Lite olja slås i botten på en tryckkokare och där skall köttrullen brynas och sedan tas upp igen. I oljan läggs löken, därefter mjölet under omrörning. Så läggs köttet i igen tillsammans med vin, vatten, vitlök, de två återstående morötterna, salt och peppar. Tryckkokaren sätts igång och får koka i circa 45 minuter. Köttet tas åter upp och får vila innan det går att ta bort steksnöret och skiva den fyllda "steken". Av de silade resterna i tryckkokaren görs såsen.


Tostas de queso y frutas
Ingredienser:
4 skivor vitt bröd, gärna samma som förrättens, gärna halverade
1 liten burk persikor
1 banan
2 apelsiner
1 ask bredbar ost
2 matskedar socker
skalet av en citron
kanel
nymalen svartpeppar

Beredning:
Riv citronens skal och lägg det i en skål tillsammans med hälften av sockret och lite mjukost. Arbeta samman till en homogen massa. Bred den på brödskivorna. Lägg skivor av frukt ovanpå. Brödskivorna läggs på en plåt, pudras med resten av sockret blandat med kanel och svartpeppar och grillas 3-4 minuter.
Enkelt, vackert, gott!
De vi åskådare fick provsmaka var garnerade med kiwi- och jordgubbsskivor.


Eftersom receptet redan finns allra överst i denna spalt kommer det här i repris på engelska - kan vara bra att visa för en engelsk charkuterist för att få de rätta ingredienserna:

Cocidos con pelotas - ingredients in English:

For the "pelotas": 1 kg of mixed minced meat of turkey, beef and pork, 2 chicken livers, 1 white sausage, bread (pan de pueblo), 2 eggs, dried blood, pine nuts, garlic, parsley, cloves, ground nutmeg, salt, pepper.
For the stock:
1/4 kg beef, 1/4 kg turkey, 1/4 kg pork, 2 onion morcillas, 2 chicken livers, 2 gizzards, 4 potatoes, 1/4 kg of chick peas, 1 celery stalk, 1 parsnip, 2 carrots, saffron, salt, water.














Sopa de remolacha de Moscú - Rysk rödbetssoppa - borsjtj

Ingredienser för buljongen:
500 g nötkött, 1 gul lök, 1 morot, ett fjärdedels vitlökshuvud, lite stjälkselleri, 3 l vatten och salt.
För soppan:
4-5 potatisar, 1 gul lök, 1 morot, 1 paprika, 1 stånd rödbeta med blad, 75 g smör, 300 g vitkål, 3 tomater, ½ citron, lagerblad och svartpeppar.

Tillagning:
Kött, ben och grönsakerna kokades i vatten, så att det täckte, i 40 minuter - ytan skummades.Potatisen skars i kuber och fick koka med. Under tiden smältes smöret i en annan gryta och där lades de väl nedskurna rödbetorna, moroten, paprikan och löken. Lite citronsaft kramades över för att rödbetorna skulle behålla sin vackra färg, därpå tillsattes även tomaterna, lagerbladet och svartpeppar och detta fick fräsa i 10 minuter. Då lades rödbetsbladen och vitkålen också i soppgrytan och denna fick stå och koka ytterligare 10-15 minuter, saltades sedan efter smak.

Sopptillbehöret Empanada con atún tillreddes som följer:
Deg: ½ l mjölk, 50 g jäst, 1 sked socker, 2 ägg, 150 g smör, 1,5 kg vetemjöl och lite salt.
Fyllning: ½ vitkålshuvud, 2-3 gula lökar, 3 små burkar tonfisk, ½ glas solrosolja och lite salt.

Beredning:
Blanda ljummen mjölk, jäst, socker och lite mjöl. Låt vila 15 minuter. Arbeta sedan in resten av mjölet och låt jäsa 30 minuter.
Under tiden görs fyllningen: skär vitkålen i korta strimlor och lägg den i kokande vatten med salt 5-7 minuter. Hacka löken och fräs den i solrosoljan. Blanda tonfisk, lök och den väl avrunna vitkålen och lite salt.
Nu är det dags att kavla ut degen på en ugnsplåt. Lägg på rikligt med fyllning och täck denna med ytterligare ett deglock. Grädda i 230 graders ugnsvärme i 15 minuter. Ta ut och pensla smör över degen och låt den vila 10 minuter under ett bakpappersark.
För serveringen till soppan skärs empanadan upp i lämpliga stycken.



Atún rojo con foie al Pedro Ximénez y cebolla caramelizada
Ingredienser för 4 personer:
800 g röd tonfisk, 400 marulkslever, 1 lök, ½ l Pedro Ximénez samt lite sirap.

Tillagning:
Skär upp tonfisken i fyra filéer på ca 200 g och stek dem hastigt, högst någon minut på var sida. Levern skivas i fyra 100-g-skivor som också steks helt hastigt. Löken skivas och steks med något lite sirap och en skvätt Pedro Ximénez. När denna sås har kokat in läggs fisk och lever i - klart för servering!

Efterrätten Leche frita har följande ingredienser:
3 l mjölk, 600 g socker, 375 g majsena, 2 ägg, en kanelstång och skal av citron och apelsin

Beredning:
2½ l mjölk hälls i en kastrull tillsammans med kanelen, citron- och apelsinskalen. Den återstående halvlitern mjölk blandas med majsenan och sockret. Allt slås samman och får koka upp under omrörning. När detta skett tas kanelen och citrusskalen bort och smeten hälls upp i en form, som ställs in i kylskåpet. Följande dag har det satt sig och kan skäras upp i bitar. Dessa paneras i mjöl och ägg och steks. Vid serveringen beströs de med kanel och florsocker.


Rosquillas de Ronda
Ingredienser: 4 ägg, socker, kanel, specialvetemjöl = harina de fuerza,olja, ett kuvert bakpulver, apelsin, anis, vaniljsocker, rivet citronskal, solrosolja till friteringen

Beredning:

I en stor skål knäcks äggen och två skedar socker per ägg tillsätts. Under vispning tillsätts resten av ingredienserna: 4 skedar apelsinsaft, 3 skedar olja, en halv tesked kanel, ett kryddmått anis, ett kryddmått vaniljsocker - allt detta per ägg. Till sist bakpulvret och vetemjölet. Mjölet arbetas in i portioner tills degen blir hanterlig.Då får den vila i en kvart. Därpå hälls rikligt med olja i en panna och värms upp och en ring citronskal läggs i. När denna blir friterad och får en brun ytterkant, tas den upp: nu har oljan rätt temperatur! Med oljade händer tas ett stycke deg upp, rullas till en avlång rund remsa, som formas till en ring och friteras. De blir som donuts och rullas liksom sådana i lite socker före serveringen.


Pestiños de Toñi
Här behövs specialvetemjölet igen, 2 dl vitt vin, minst en matsked grovmalen anis, socker, honung och 1 dl olja.

Beredning:
I en skål hälls 2 dl vitt vin, 1½ dl olja, 3 matskedar socker, en tesked anis och specialvetemjöl i den mängd som behöver arbetas in för att degen skall bli ganska hård och mjölmättad. Då kan den kavlas ut till tunna skikt: en pekfingertjock stump plattas ut till en ca 2 dm lång och 5 cm bred tunga, som kan formas runt två fingrar på ena handen till en rulle med några varv lite på diagonalen och raskt friteras i oljan. Sedan kan de doppas i uppvärmd honung före serveringen.

Båda de ovanstående bakverken var ganska söta, särskilt det senare.


Chipirones en su tinta
Ingredienser: 2 kg chipirones (bläckfisk), 3 gula lökar, 2 klyftor vitlök, 1 tomat, 2 gröna paprikor, 12 kuvert med bläckfiskbläckspulver, 1 minst dagsgammal baguette, 2 dl vitt vin samt salt.

Tillagning:
En gryta bottnas med olja och däri läggs hackad lök, vitlök, den gröna paprikan, tomaten, allt skall hackas, samt brödet skuret i skivor. Detta får puttra i fem minuter medan bläckfiskarna rensas från allt som är inuti inklusive den broskliknande långa "skelettnålen", endast tentaklerna och kroppssäcken blir kvar. Tentaklerna stoppas i den inochutvända säcken, som kan förslutas med en tandpetarsticka om man så vill. Bläckfiskarna läggs så i grytan med lite salt och får koka en halvtimme. Sedan fiskas de upp och läggs åt sidan.
Bläckfiskbläckspulvret löses upp i varmt vatten och vitt vin och får koka fem minuter, körs därefter med mixerstav. Nu får bläckfiskarna koka i sitt bläck ytterligare 30 minuter, minst. Till sist slås innehållet i grytorna samman till en kolsvart tjock sås till de nu välkokta bläckfiskarna. Såsen som sådan kan naturligtvis användas till fisk likaväl - den var verkligen god!

Pudin de fruta kallades efterrätten, ett slags brödpudding med följande ingredienser:
1 l mjölk, 6 ägg, ½ kg socker, en kanelstång, 6 magdalenas (muffins) eller bullar, en liten burk persikor i sockerlag.

Beredning:
Först skall ett karamelliserat bottenlager göras för en form. 250 g socker får sakta och under idelig omrörning bli ljusbrunt och bubblande i en liten stekpanna. Då är det dags att slå över det i den tilltänkta formen så att dess botten och lite på kanten täcks. Mjölken hettas upp utan att få koka tillsammans med kanelstången. Sedan tillsätts äggen och resten av sockret under mixning med mixern. Nu har karamellskiktet svalnat något och magdalenorna smulas ner över dess yta, sedan persikorna i småbitar. Genom ett duschlag hälls mjölk- och äggblandningen över, formen ställs i ett vattenbad och gräddas i 200 grader under 25-30 minuter i ugnen. När den tas ut får den svalna innan den kan stjälpas upp så att karamellagret kommer på översidan och den kan skäras upp som tårtbitar.


Pasta a la marinera
Ingredienser: 500 g spagetti, en burk musslor med spad, en burk kokta gröna ärtor, surimistavar, skalade räkor, 2 vitlöksklyftor, olja, vatten, oregano, salt.och peppar.

Tillagning:
Pastan kokas i saltat vatten i 10 minuter. I en annan kastrull kokas de djupfrysta räkorna upp. Under tiden steks vitlöken, skuren i skivor, i olja. Sedan tillsätts i stekpannan musslorna, ärtorna och de nykokta räkorna. Röran får fräsa en stund innan den hälls över den färdigkokta och avrunna spagettin och blandas om med denna. Tills sist kryddas med lite peppar och oregano.

Efterrätten Tarta de mermelada de frambuesa - Tårta med jordgubbssylt

Ingredienser: 2 askar philadelfiaost, två bägare med yoghurt natural, matlagningsgrädde, kakor, vatten, socker och jordgubbssylt.

Kakorna doppas i sockervatten och läggs i botten på en form med löstagbar botten. Yoghurt, grädde och färskosten blandas med en mixerstav, lite gelatin upplöst i vatten blandas i och det hela hälls sedan över kaklagret i formen, som därpå ställs i kylskåpet för att sätta sig. När det stelnat bres jordgubbssylten ovanpå och tårtan kan skäras upp.


Sangre encebollada a la murciana
Ingredienser: 2 kg kokt fågelblod (finns att köpa färdigt som ett block), 2 kg lök, olja, slat, peppar, orégano och pinjenötter.

Tillagning:
Det kokta blodblocket skärs i drygt centimeterstora kuber, saltas och läggs åt sidan. Löken skivas och får mjukstekas i olja på svag värme utan att brynas och slås sedan i ett duschlag för att den vätska som bildats skall få rinna av. Nu får kuberna stekas i rikligt med olja och under ständig omrörning, så de inte klibbar ihop med varandra. Till sist blandas löken i och oréganon och pinjenötterna tillsätts liksom ev. mera salt.


Torrijas del "fos"
Ingredienser: en tre dagar gammal baguette, 1½ l helmjölk, 6 ägg, två citroner, en apelsin, en kanelstång, socker och malen kanel.

Beredning:
Brödet skivas på snedden i ganska grova skivor. Mjölken värms upp med kanelstången, en skalremsa av citron samt sockret och får sedan svalna. Brödskivorna läggs ut i en låg form och den svalnade mjölken hälls över. I en skål vispas äggen tillsammans med grovrivet skal av citron och apelsin. Olja hälls i en fritös, som slås på för upphettning tills det är dags att ta brödskiva för brödskiva, doppa den i äggsmeten och lägga ner den i frityroljan. Allteftersom de blivit gyllenbruna tas de upp och får rinna av på hushållspapper, lite socker strös över och till sist lite malen kanel.


Musaka från Grekland
Ingredienser:
2 auberginer, ½ kg medelstora gula lökar, ett kvarts kilo köttfärs, 2 medelstora tomater, 2 ägg, 1 dl vitt vin, ½ l bechamelsås, 1 hg riven ost, 1 msk smör, 2 msk rivebröd, persilja, olivolja, salt och peppar.

Tillagning:
Skär auberginerna i tjocka skivor, strö över salt och låt den beska saften rinna ur en stund. Skölj och torka av. Hacka löken och fräs den guldgul i smör i en stekpanna, lägg i köttfärsen och 2 msk vatten och stek vidare några minuter. Häll i vinet, tomaterna (skalade och utan kärnor) och hackad persilja, salta och låt puttra på svag värme i 45 minuter. Ta åt sidan och tillsätt ströbrödet och en äggvita, lätt vispad. Stek auberginskivorna och lägg upp dem på hushållspapper att rinna av (de kan också stekas i olja i långpanna i ugnen tills de är gyllenbruna). Gör lager av auberginskivor i en oljad långpanna 35x25 cm, gör nästa lager av köttfärs, sedan åter ett av aubergin, köttfärs, aubergin. Ett av lagren kan bytas ut mot potatisskivor om man så önskar. Tills sist läggs två äggulor och ett helt ägg till bechamelsåsen samt hälften av den rivna osten. Täck musakan med såsen, strö över resten av den rivna osten ovanpå och gratinera i ugnen tills ytan blir gyllene.

Som efterrätt Riskrem (Ris à la Malta) från Skandinavien
Ingredienser:
¾ kopp vitt ris (ej minutris), 1 tsk salt, 1 l helmjölk, ½ kopp socker, 1 kryddmått mandelextrakt, 2 koppar vispgrädde, sockrat efter smak, ½ kopp hackad mandel. En hel mandel spars för att spela rollen av bönan i det spanska julbakverket el roscón de reyes.

Beredning:
Koka riset med salt och mjölken i vattenbad tills riset är mjukt och det hela har tjocknat – tar ca 1-1½ timme. Tillsätt sockret, mandelextraktet, all mandel och vispgrädden. Servera med en saftsås av röda frukter som jordgubbar, hallon eller körsbär.



Maccarrones al Roquefort
Ingredienser:
½ kg makaroner, 1 hg Yorkskinka, ½ hg roquefordost, 2 dl vispgrädde, 1 gul lök, 2 msk vetemjöl, olja, salt, orégano och persilja.

Till buljongen: ett hönsskrov, bladselleri, lök, en rova (nabo). Lägg allt i en gryta med 1 l vatten och låt koka ihop tills hälften är kvar.

Tillagning: Koka makaroner i rikligt med lättsaltat vatten och ett lagerblad. Hacka löken och stek den lätt, lägg i skinkan, skuren i kuber, och vetemjölet. Slå på buljong tills det täcker och koka tills det tjocknar. Minska värmen till svag och låt osten smälta tillsammans med grädden. Krydda med orégano och hackad persilja. Blanda ned det hela i makaronerna. Ev. kan blandningen värmas på i ugnen före serveringen. Enkelt och smakrikt!

Plátanos al Papillón
Ingredienser: ½ kg bananer, 2 persikor, 2 päron, 2 kiwi, 1 burk philadelphiaost, apelsinrasp, citronsaft, kanel, jordgubbssås.

Beredning: Skär upp varje bananskal på längden, ta ur bananen och dela den försiktigt på längden. Lägg undan den ena halvan och skiva den andra ännu en gång på längden, gärna lite snett. Bred lite ost på insidan av bananskalshalvorna. Frukterna skärs i mindre bitar och några av varje läggs in i skalhalvan tillsammans med bananskivorna. Krama lite citronsaft över innehållet, lite apelsinrasp och lite kanel. Lägg sedan den andra bananhalvan som ett lock och förslut skalet över inkråmet. Linda in bananen i aluminiumfolie och baka i ugnen i 7 minuter och 180 grader. Vid serveringen tas såväl folie som skal bort och fruktblandningen garneras med jordgubbssåsen.
Vid de smakportioner vi åskådare/åhörare fick skar man raskt helt enkelt den bakade bananen med sitt skal i tredjedelar och serverade en färsk fruktblandning av samma överblivna frukter som tillbehör: på så vis fick vi både varmt och kallt samt brytningen mellan bakad frukt och färsk frukt, vilket kanske var improviserat men visade sig rätt raffinerat!


Pastel de verduras
Ingredienser: ½ kg av vardera spenat, morötter och potatis, en burk paprika pimientos de piquillo, grädde, vitlök.

Tillagning:
Vardera sorten grönsaker kokas för sig. Spenaten får rinna av i durkslag för att sedan fräsas tillsammans med vitlöksklyftor. Övriga grönsaker hackas, fortfarande var för sig, och blandas med ett ägg, 300 g smör, salt och peppar. De läggs sedan i varsitt lager i en form och gräddas i 25 minuter och 180 grader i ugn. Under tiden fräses paprika från burken tills vätskan kokat in. Den mixas då och blandas med grädde efter smak och blir sås till grönsakspatén.

Copitas "Mete miedo" - spökbägare
Ingredienser: 3½ kopp kall mjölk, 2 paket chokladpudding, en burk gräddspray, 20 fyllda chokladkex (Oreo), 30 chokladlinser.

Beredning: Den kalla mjölken slås i en skål tillsammans med chokladpuddingpulvret och vispas för hand i två minuter. Blanda in hälften av grädden och tio krossade kex i smeten. Även de resterande kexen krossas och en sked kexkross läggs i botten på 15 bägare, fyll på med lika mycket av chokladsmeten. Strö över resten av kexkrosset som dekoration. Spreja grädde överst och sättt till sist in två ögon av chokladlinser i den vita grädden. Låt stå kallt i kylskåp tills serveringen.


Arroz y costra de vigilia
Ingredienser: 1 ñora, 600 g ursaltad torsk, ½ blomkål, 1 grön paprika, vitlök, 3 kronärtskockor, 1 hg färska ärtor, 1 hg färska bönor, 2 rivna tomater, 600 g ris, 8 färska ägg, salt, olivolja, 8 dl vatten.

Tillagning: Slå lite olja i en wokpanna och fräs ñora - finns i malen form - tillsammans med torsken och lägg åt sidan. Sköljda och skurna steks sedan grönsakerna i följande ordning: paprikan, blomkålen, kronärtskockorna, vitlöken. Läggs åt sidan. Därpå ärtorna och bönorna, helt kort, innan tomatrivet tillsätts och får koka in. Sedan hälls riset och rörs samman med oljan, så det hinner ta smak av den, innan vattnet och alla grönsakerna, var sort för sig utan att blandas om, tillsätts. Låt koka 5 minuter på svag värme. Under tiden vispas äggen med en nypa salt och rikligt med persilja och smeten slås ovanpå lagren i pannan. Pannan sätts in i medelvarm ugn i 45 minuter, kanske mer. Rätten serveras med alioli.

Sopada de pascua är ännu en efterrätt, baserad på "fattiga riddare" men här en variant:
Ingredienser: 1½ l mjölk, 1 påse flanpulver, 1 msk majzena, 3 ägg, 250 g socker, 1 citron, 1 kanelstång, dagsgammalt bröd, frityrolja, 150 g socker för karamelliseringen.

Beredning: Sjud mjölken med 100 g socker, kanelstången och citronskalet. Ta undan 1 liter. Skär brödet i skivor, blötlägg det i mjölk, doppa det i uppvispat ägg och fritera det. Låt rinna av på hushållspapper. Rulla skivorna i socker och kanel. Vispa ägg med socker, slå det i mjölken och lös upp flanpulvret och majsenan i mjölken och sjud det hela. Lägg de friterade och avrunna brödskivorna. i en form och häll över mjölkblandningen, låt svalna. Till sist strös lite socker på ytan och flamberas med en gasbrännare av kökstyp.


Lentejas del abuelo con arroz
Ingredienser för 6 personer:
½ kg linser, 1 hg ris, 1 grön paprika, 1 hel vitlök, 1 lagerblad, 1 burk krossade tomater, 1 glas vitt vin, 1 knippe lök, 1 rå chorizo, 1 skinkben, 1 morcilla (blodkorv) typ Extremadura, 1 bit fläsk, 1 kopp olivolja, persilja och salt.

Tillagning: Linser, chorizo, morcilla, fläsk, skinkben ochlagerblad kokas i saltat vatten. Under tiden får tomaterna, lök och vitlök, persilja och paprika fräsa i stekpanna för att sedan sättas till i linsgrytan. När ca 15 minuter återstår av linsernas koktid är det dags att lägga i riset och vittvinet plus två buljongtärningar.

Albondigas estilo Madrid
Ingredienser:
½ kg blandfärs, 3 vitlöksklyftor, persilja, 3 ägg, paprikapulver, 1 glas vittvin, salt, 1/4 kg ärtor, 1/4 gröna bönor (judías), 1 morot, 1 paprika, vetemjöl, ströbröd och olivolja.

Tillagning av köttbullarna: Knäck de tre äggen i en skål och arbeta in köttfärsen, de tre vitlökslyftorna i skivor, persiljan och paprikapulvret, sedan vitvinet och krydda med salt. Tillsätt ströbröd så att det blir lagom konsistens för att forma köttbullarna, som rullas i mjöl och bryns på ytan bara i lite olja i en stekpanna, tas upp och läggs åt sidan..
Såsen: Paprikan, moroten och vitlöken skivas och får fräsa i en stekpanna. Sedan tillsätts två matskedar mjöl tillsammans med två buljongtärningar. Ärtor och bönor sjuds i 1½ liter lättsaltat vatten. När de är färdigkokta läggs fräset från stekpannan och köttbullarna i och det hela får koka i 15 minuter. Det blir alltså kokta köttbullar, vad vi svenskar kallar frikadeller (vilket ord på danska betyder stekta köttbullar).

Efterrätten blev i själva verket stekta äpplen från ugnen men den utlovade farmorspuddingen lagas så här:

Pudin de mi abuela

Ingredienser: 1 l mjölk, 3 påsar flan-pulver, 10 matskedar socker, kanel, äpplen och kex/kakor.

Tillagning:
Mjölken hettas upp men innan den kokar tillsätts kuverten med flan, sockret, kanelen och äpplen, skurna i småbitar. När det börjar koka tas pannan från värmen och får svalna. I en skål eller form bottnad med flytande karamell slås hälften av flanmassan. Täck med ett lager kex och häll i resten, därpå ännu ett lager kex. Låt sedan det hela bli kallt i kylskåpet för att vid serveringen slås uppochned ur skålen och ev. serveras med vispgrädde.
.